Elméleti kérdés - Munkáltatói és munkavállalói - közelgő csed-gyed számítás

Tisztelt Válaszoló,

Kérdésem lehet, nem kifejezetten könyvelői témakör, de remélem tudnak nekem információval szolgálni.
Szépségipari dolgozó vagyok, jelenleg 50 ezres KATA-t fizetek. Gyermektervezésen vagyunk, és próbálnám felturbózni a várható CSED illetve GYED bevételemet.
Azzal tisztában vagyok, hogy ha 4 vagy 6 órás mellékállásban dolgoznék a KATA-s vállalkozásom mellet,t akkor is 50 ezres KATA-t kellene fizetnem, ha pedig 8 órásba lennék bejelentve, akkor elég lenne a 25 ezres KATA.
Ha egy munkáltató bejelent bruttó 300 ezerre 8 órás munkaidőbe, és megtartanám a KATA vállalkozásom is, akkor milyen összegű terheim lennének, mint munkavállaló és milyen lenne a munkáltatói teher?
A bruttó bérből levont SZJA és hasonló járulékokat, ami jelen esetben nagyjából 100 ezer Ft körüli, mindenképpen be kell ilyenkor fizetnem a 25 ezres KATA mellett is? Ugyanez 4 órás bejelentés és 50 ezres KATA esetén is érvényes?
A kérdés valamelyest a rendszer kijátszására irányul, ugyanis ha az ismerős bejelent a cégébe és én kifizetem neki a járulékaimat, de nem utal munkabért (vagy utal, de visszautalom neki, mert effektív nem dolgozom a cégében), akkor nekem ettől független havi levonásaim (SZJA, nyugdíj járulék stb.) továbbra is lesznek, igaz? Így viszont nem akkora biznisz, hogy mondjuk megérje ezt kockáztatni és plusz pénzt fizetni ahelyett, hogy a 75 ezres KATA-t fizetném, ahol pl. 90-100ezer körüli GYED-et kapnék.

0 pont pont pont

2 válasz

Kedves Gabi!
A törvényes út mindenképpen, ha a 75 ezres KATA-t választja, és ez olcsóbb is, mintha 8 órás bejelentett állás mellett KATA-zna, ugyanis a 25 ezer Ft-os KATA semmilyen ellátásra nem jogosítja fel, az után nem számítanának CSED-et, GYED-et.
Munkavállalóként nem mentesül semmilyen levonási/befizetési kötelezettség alól az 50 ezres KATA mellett sem. Az emelt KATA jelenleg havi 166.000 Ft bruttót jelent, ennek 70%-a 116.200 Ft.
Üdvözlettel: Filus Jánosné Eti

0 pont pont pont

Kedves Gabi!
Ezt pontosan kell végig számolni, mert ha jól értem a KATA vállalkozásban is jogosult az igénylésre. Nem biztos, hogy ilyen magas összegre kell bejelenteni a vállalkozásban, mert a többes jogviszonyoknál együttesen kell elérni a GYED max. összegét.
Amennyiben szeretné, hogy ezt végig számoljuk pontosan kérem küldje el elérhetőségét.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ