Társasházkezelőnek szükséges-e könyvelő?

Fő kérdésem: társasházak közös képviseletében szükséges-e regisztrált mérlegképes könyvelői szakképesítéssel rendelkező személy alkalmazása illetve jelenléte mind a könyvvezetésben, mind a beszámoló elkészítésében?
A vonatkozó jogszabályokat elolvastam (a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 151.§ 1-2. bekezdés, illetve a számviteli törvény szerinti egyes egyéb szervezetek beszámoló készítési és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól szóló 479/2016 (XII.28.) Korm. rendelet 15.§.)
A kérdéses esetben az éves bevétel nagysága meghaladja a 10 millió forintot azzal, hogy a bevétel fő része a havi lakói befizetések (közös költség, átalánydíjak stb.), melyből a ház fedezi a kiadásait, azonban a jogszabály nem tesz különbséget a bevételek között, így az értelmezésem szerint az előírás vonatkozik a képviseletekre.
Több internetes oldalon olvastam, hogy a közös képviseletnek nem szükséges a fenti végzettséggel rendelkező személyt alkalmaznia, amennyiben a bevételei közül a vállalkozási bevétele (például ingatlan bérbeadás) nem haladja meg a 10 millió forintot, és mind a könyvvezetést, mind a beszámolót vezetheti illetve elkészítheti a közös képviselet.

0 pont pont pont

2 válasz

Tisztelt Kérdező! Ha nem is kötelező, hogyan tud mérleget készíteni, és azért ezt a társasházkezelőin nem tanitják, miért vállal magára nagyobb feladatot mint amit előírnak a törvények. Persze ha van mérleg képes végzettsége, akkor biztos tudja mit kell tenni. De ha nincs főként, ha sok lakásról van szó jobban teszi, ha ezt szakemberre bízza, mert nem tudhat minden törvényt, bérszámfejtés, könyvelés, pénztár és bank kezelése, valamint a költségvetés és a számviteli törvény és egyéb törvények rendeleteinek figyelembe vételével elkészítendő beszámolók és bevallások. Ez egy külön szakma. Bármilyen bevallást elfelejt beküldeni, főleg ha van tisztelet dijas, vagy alkalmazott, akkor az az Ön szakmai hitelességét is veszélyezteti.

2 pont pont pont

Amennyiben szüksége lenne segítségre állok szívesen rendelkezésére.

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ