Céges életbiztosítás visszavásárlása

Tisztelt Címzett!

Édesapámnak magánszemélyként kötött életbiztosítása volt, amit 2011-ben egy ügynök meggyőzte, hogy jobban járna, ha visszavásárolná azt, és a BT-jével új, vállalkozói életbiztosítást kötne. Azt tudjuk, hogy nem volt jó döntés, most a visszavásárlás legjobb módját, és adóvonzatát szeretnénk kideríteni. 2011-ben kb. 3 millió forint befizetéssel indította apám a biztosítást, és havi kb. 30 ezer forintot fizetett be lejárat nélküli Allianz Bónusz biztosításba. Úgy tudom a könyvelője költségként elszámolta a befizetéseket, most pedig az lenne a kérdés, hogy a magáncélú felhasználásnak mi lenne a legolcsóbb módja? Ő, cégtulajdonosként a biztosított, közben nyugdíjas lett, így a fizetését csak a 15% szja terheli.
Vállalkozói számlára kérjük a kiutalást? Akkor mennyit kéne adózni belőle, és ahhoz, hogy magánkézbe kerüljön az összeg? Vagy módosítsuk a szerződést úgy, hogy ő magánemberként legyen a szerződéskötő? Ehhez kérnénk tanácsot.
Köszönöm!

Üdv,
Attila

0 pont pont pont

1 válasz

A kérdés megoldása nem könyvelői feladat. Adótanácsadót keressen. Ők a profik ebben. Üdv Tímea

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ