Kisállattenyésztés adószámos magánszemélyként

Tisztelt Hölgyem/Uram!
2018. augusztus óta adószámos magánszemélyként rendelkezem adószámmal, kisállattenyésztés a tevékenység, mellette tanulok, tehát nincs semmiféle jövedelmem. A kérdésem elég összetett. Több irányból érkező információ alapján nem igazán vagyok tisztában azzal, hogy mi is a teendőm. Mivel a tavalyi évben augusztus óta nem volt semmilyen bevételem, így háttérbe szorult a kérdés, viszont most újra aktuális a téma. Mivel hobbi, kedvencnek tartott nyuszit tenyésztek, így csak időszakosan van szaporulat, melynek egy részét eladom. Azzal a részével tisztában vagyok, hogy nyugtát kell adnom, igény esetén számlát, vezetem a kiadás és bevételt, amikor van, viszont az adóbevallás részét nem tudom. Más információt kaptam a NAV-nál és mást egy ismerősömtől is. Hogyan és mikor kell adóbevallást készítenem? Mivel valóban minden hónapban vagy több a kiadásom, vagy 0-ra jövök ki így felmerül a kérdés, hogy kell-e ezt adóbevallásban bevallani? Olyan információt kaptam, hogy 600.000 Ft-ig nincs semmi kötelezettségem, de mástól meg azt, hogy őstermelői igazolványt kell kiváltanom. Szükséges ez valóban? Részletesebb válaszát előre is köszönöm.

0 pont pont pont

1 válasz

Kedves Kérdező!

A 600 e Ft-os bevételi értékhatár az őstermelőkre vonatkozik. Ön akkor lehet őstermelő ha már elmúlt 16 éves és a személyi jövedelemadó törvényben meghatározott termékeket állít elő és nem egyéni vállalkozó. Továbbá rendelkezik őstermelői igazolvánnyal és érvényes értékesítési betétlappal.
Ennek eldöntésében segítségére lesz a falugazdász.
Ha pedig adószámos magánszemélyként végzi tevékenységét akkor választhat a tételes költségelszámolás és a 10%-os költséghányad elszámolása között, ami gyakorlatilag az árbevétel 90 %-át jelenti mint adóalap.
Választása szerint akár a nyuszitartás összes költségét elszámolhatja (takarmány, védőoltások stb.) az árbevétellel szemben. A jövedelem után mindkét esetben 15 % személyi jövedelemadót és 17,5 % szociális hozzájárulási adót kell fizetni, és negyedévente előleg fizetésére kötelezett . Majd a következő év május 20-ig kell bevallani az összesített éves jövedelmét.

Üdvözlettel: Kornsee Gabriella

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ