Portások munkabére

Adott egy portás, aki FEOR szerint telepőr portásként van bejelentve 12 órás munkaviszonnyal.
Hónapról hónapra 240-250 órát dolgozik.
Megállja a helyét ha az alapbére 166000 Ft/hó?
Természetesen éjszakára és ünnepnapra van pótlék.
Köszönöm a válaszokat!

0 pont pont pont

4 válasz

Kedves Kriszta!
A 12 órás munkaviszony mit jelent? Heti 12 óra, vagy a portásoknál szokásos 12/24-es, folyamatos munkarendet? A teljes foglalkoztatásnak megfelelő havi 160 óra felett túlórát kellene fizetni, ha csak a munkaszerződés úgy nem szól, hogy a ledolgozott időtől függetlenül a havi bér 166.000 Ft, ezen felül a munkavállalót csak az éjszakai és az ünnepnapi pótlék illeti meg. Mivel a havi minimálbér 161.000 Ft, így sajnos ez a szerződés megállja a helyét, mert szerintem Ön főállásúnak van bejelentve heti 40 órával, a fenti kitételekkel.
Üdvözlettel: Filus Jánosné Eti

1 pont pont pont

Köszönöm válaszát. Nem én vagyok az érintett. Napi 12 órás munkaviszonyt jelent és a szerződésben is az szerepel, hogy 12 órás órakeret van és a munkabér havi 166.000,- Ft/hó.
Üdvözlettel: Bozó Ferencné

0 pont pont pont

Kedves Kriszta,

A Munka Törvénykönyve lehetőséget biztosít heti 60 órás munkaszerződés kötésére is bizonyos esetekben. Tipikusan olyan biztonsági őri területeken alkalmazzák ezt, amikor a bent töltött idő jelentős részében nincs konkrét munkavégzés, csak "ott kell lenni". Pl olyan portaszolgálat, ahol csak néhány óránként körbe kell menni a területen, vagy nappal van ellenőrzési feladat, de éjszaka szinte semmi. Nyilván nem olyan megerőltető a feladat, mintha gépsor mellett álló munkát végez valaki a munkaidő teljes egészében. Ez a készenléti jellegű munkakör.

A törvényt idézve:
91. § Készenléti jellegű a munkakör, ha

a) a munkavállaló a feladatainak jellege miatt - hosszabb időszak alapulvételével - a rendes munkaidő legalább egyharmadában munkavégzés nélkül áll a munkáltató rendelkezésére, vagy

b) a munkavégzés - különösen a munkakör sajátosságára, a munkavégzés feltételeire tekintettel - a munkavállaló számára az általánoshoz képest lényegesen alacsonyabb igénybevétellel jár.

92. § (1) A teljes napi munkaidő napi nyolc óra (általános teljes napi munkaidő).

(2) A teljes napi munkaidő - a felek megállapodása alapján - legfeljebb napi tizenkét órára emelhető, ha a munkavállaló

a) készenléti jellegű munkakört lát el,

b) a munkáltató vagy a tulajdonos hozzátartozója (hosszabb teljes napi munkaidő).

Ez azt jelenti, hogy az ilyen munkakörben foglalkoztatottak napi 12, azaz heti 60 órát dolgoznak ugyanannyi bérért, mint mások heti 40 óráért. Csak az heti 60 óra feletti munkavégzés számít túlórának, amiért már természetesen túlóra pótlék is jár.

Mivel az Ön által említett telepőr munkakör a KSH besorolása alapján 9-es FEOR szám alá tartozik, nem szükséges hozzá szakmai végzettség, így a 2020. január 1-től érvényes minimálbér a kötelezően előírt legkisebb bér, azaz 161000 Ft/hó.

Üdvözlettel:
Bodnárné Pigler Éva
Öreghegyi Adógaléria Kft

1 pont pont pont

Jó napot kívánok.Az lenne a kérdésem,hogy portásként végezhetek 24/48-24/72 szolgálatot?Erre mi a jogszabály?Válaszát köszönöm

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ