KATA-s egyéni vállalkozó adminisztrációs kötelezettségei

Kedves Szakértők!

Most induló KATA-s egyéni vállalkozó egyelőre könyvelő nélkül próbálna nekivágni. (Praxisengedéllyel egyéni állatorvosi szolgáltatási tevékenységet végezne.)
Alanyi ÁFA-mentességet választ. Alkalmazottja nincs. Székhelye az állandó lakcíme. Nem a székhelyén végzi a tevékenységet, hanem ügyfelekhez jár ki helyszínre.
Jól gondolom, hogy mindösszesen a következő rendszeres adminisztrációt kell elvégeznie:
- Az elvégzett szolgáltatásról számlát ad "kisadózó" megjegyzés feltüntetésével. Az ÁFA-s számlára csak a nettó összeget vezeti fel, az ÁFA oszlopban az ÁFA-mentesség miatt "AAM" szöveget ír. Ha a vevő nem kér számlát, akkor nyugtát bocsát ki ÁFA nélküli nettó összegről.
- KATA bevételi nyilvántartást vezeti naprakészen külön fájlban, otthoni gépén.
- évente egyszer (jelenleg február 25.) KATA bevallást benyújt az Ügyfélkapun keresztül
- évente egyszer (jelenleg május 20.) SZJA bevallást benyújt az Ügyfélkapun keresztül

Kérdésem, hogy van-e még más rendszeres adminisztrációs kötelezettsége a NAV felé?

Köszönettel:
László

0 pont pont pont

8 válasz

Kedves Kérdező!
Nagyjából jól gondolja, ha tudja a következőkre a választ akkor valószínűleg elboldogul könyvelő nélkül:
-Mi a bevétel keletkezésnek az időpontja?
-Mi történik áfa fizetési kötelezettség szempontjából ha a teljes üzleti évben az teljesítést is magában foglaló számlák együttes végösszege 12.000.001 ft. de a pénzforgalmilag megvalósult bevétel 11.999.999. Ft.Ft? Amennyiben tudja a választ járjon el maga, ha nem felejtse el, hogy magának könyvel, mert sajnos nem elég a kata törvény egy két szakaszának ismerete. Helyi iparűzési adó alá is be kell jelentkezni és MKIK-hoz is. Hipa tekintetében milyen adózási formát választana? Amennyiben katát külön kérvényezni kell törvényes határidőn belül, mert jogvesztő hatályú.
Könyvelés tekintetében bevételi nyilvántartást kell vezetni, de nem ár ha pénztárkönyvi szintű nyilvántartást vezet, azonban ez nem kötelező, viszont a költségek elemzéséhez jól jöhet.
Másban találok problémát a kérdése alapján.
Üdvözlettel:
Mart László

2 pont pont pont

Kedves Mart László!

Köszönöm a részletes válaszát.
Nyilván könyvelőhöz fordul majd a fenti vállalkozójelölt, ha túlnő rajta a feladat.
Viszont mégis jó, ha már elindulás előtt látja az elvégzendő adminisztrációs munka mennyiségét és jellegét. Így felelős döntést hozhat ezügyben is.

Üdvözlettel:
László

1 pont pont pont

Kedves Kérdező!
Úgy látom a helyi iparűzési adóról nem tesz említést a kérdésben, pedig az adminisztráció szempontjából is fontos lehet hogy milyen lehetőséget választ.
Üdvözlettel
Antal Rita

1 pont pont pont

Kedves László!
Sokan úgy gondolják, hogy egyéni vállalkozóként nem kell könyvelő. Aztán sokan a tetemes bírság megfizetése után fordulnak könyvelőhöz. Én sem gyógyítom saját magam a kutyámat, hanem állatorvoshoz fordulok még a féregtelenítéssel is, pedig az állatpatikában kapható a szer. A könyvelés egy pont olyan komoly szakma, mint az állatorvoslás. Igaz ebbe nem hal bele senki, de komoly büntetéseket lehet összeszedni. Rengeteg jogszabályt kell ismerni, vannak buktatók, az állandó változásokról nem is beszélve. Én senkinek nem ajánlom, hogy saját maga fogjon bele. Nem beszélve arról, hogy a mi díjunk messze alul marad egy állatorvos díjától, a fizetendő díjat Ön 1-2 óra alatt megkeresi. Ezért nem értem ezt a kicsinyeskedést.
Üdvözlettel: Filus Jánosné Eti

1 pont pont pont

Kedves Válaszadók!

Köszönöm a mindenkinek a segítséget.
Egyébként nem sajátmagamnak kerestem a választ, hanem tényleg ismerős részére kerestem infót.
Kicsinyeskedésről szó sincs. Mindössze kérdeztem.
Úgy gondolom, alapos képet kaptam. Mindenféle értelemben.

Üdvözlettel:
László

0 pont pont pont

Kedves László!
A bejelentkezéshez mindenképp javaslom a szakember felkeresését.
A felsorolásból a kamara es az iparűzesi adó is kimaradt. Ráadásul az állatorvos kulon kamarához tartozik.
Üdvözlettel
Jankovics Hajnalka

2 pont pont pont

Kedves László!
Sajnálom, hogy megsértődött a válaszomon, de higgye el, hogy számunkra is sértő, ha lebecsülik a munkánkat. És nap mint nap találkozunk ezzel, amikor a szakmai munkánkra nem tartanak igényt, vagy nevetséges áron szeretnék elvégeztetni a munkát, nem véve figyelembe, hogy mennyi időnket vesz igénybe a naprakész tudás biztosítása, a jogtiszta szoftverkörnyezet fenntartása, az ügyfelek kérdéseinek megválaszolása. A mi munkánk nem csak annyiból áll, hogy egy katásnál a bevételi nyilvántartást elkészítjük.
Üdvözlettel: Filus Jánosné Eti

2 pont pont pont

Mindig mindenki a könyvelőn akar spórolni. Bezzeg az ügyvédtől, orvostól senki nem megy fizetés nélkül el és eszében sincs nem szamai kérdéseket megoldani helyette.
Igen sérto amit dr.Úr feltételez. Egész életünkben az időnket a határidők és az újabb és újabb törvenyek ismerete tölti be. A továbbképzések, a szoftverek és frissítéseik töltik ki a díjaink nagy részét. Igaza van a kollégáknak. Ez a szolgáltatás ezen a honlapon nem azért van, hogy magunk ellen adjunk tanácsot, hogy ne legyen munkánk.
Arról nem is beszélve az állatorvosi munkához pénztárgép hasznlatra is szükség van.
JÚliustól a számlázást elektronikusan kívánja nav csináltatni.
Úgy, hogy kedves kérdező egyszerűen csak el kellett volna küldenie a kedves ismerősét egy könyvelőhöz. Én már 32 éve vagyok a szakmában, de ami mostanság előfordul nagyon nem a kedvemre való és sértő. A jó könyvelő szívét lelkét és legjobb tudását teszi bele a munkájába. E nélkül ez a szakma nem létezik.
Tisztelettel: Sós Józsefné

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ