Ingóság bérbeadása

Tisztelt válaszadó,

Szeretnék érdeklődni, hogy kerékpár bérbeadása adózás szempontjából hogyan működik? Illetve, hogyan lehet ezt a fajta tevékenységet végezni?

Tisztelettel,
Tamás

0 pont pont pont

3 válasz

Magánszemélyként az SZJA-bevallásban egyéb jövedelemként kell feltüntetni!

2 pont pont pont

Kedves Kérdező!
A kérdés elég összetett, teheti magánszemélyként, teheti egyéni vállalkozóként, teheti társas vállalkozás tagjaként a kerékpárok bérbeadását. Az adózási is azon múlik, milyen gazdálkodási forma szerint végzni.
Üdvözlettel:
Mart László

1 pont pont pont

Kedves Tamás,

Megjegyezném a kérdésével kapcsolatosan, hogy a TEÁOR 7721 alá tartozó sporteszköz kölcsönzése esetén kötelező pénztárgép használata. Az ezzel kapcsolatos kötelezettségek miatt, illetve annak kiküszöbölése érdekében javaslom, hogy körültekintően járjon el. Ha üzletszerűen szeretne ilyen tevékenységet végezni, feltétlenül keressen a vállalkozás indítása előtt egy könyvelőt, akivel megbeszélheti a részleteket.

A NAV tájékoztató szerint:
"A Rendelet szerint nyugtaadási kötelezettségüket kizárólag pénztárgéppel, taxaméterrel teljesíthetik az adóalanyok a Rendelet 1. számú mellékletben meghatározott tevékenységük során. E melléklet 1. pontja szerint: Az Áfa tv. 166. § (2) bekezdésében foglalt feltétel teljesülése hiányában (vagyis, ha az adóalany számla kibocsátásáról nem gondoskodott) nyugtaadási kötelezettségüknek kizárólag pénztárgéppel tehetnek eleget a következőkben felsorolt adóalanyok, illetve üzletek:
a) a gyógyszertárak,
b) az egyes 2009. október 15. napján hatályos TEÁOR ’08 47.1-47.7 és 47.91 szerinti kiskereskedelmi, az 56.1 és 56.3 szerinti vendéglátási (kivéve a mozgó szolgáltatásnyújtást), az 55.1-55.3 szerinti szálláshely-szolgáltatási, a 77.1-77.2 és 77.33 szerinti kölcsönzési és a 95.1-95.2 szerinti javítási tevékenységet folytató valamennyi adóalany, üzlet, mozgóbolt, kivéve:
ba) a betétdíjas göngyöleget visszaváltó üzlet,
bb) a csomagküldő kereskedelem, kivéve annak nyílt árusítást végző üzlete, bemutatóterme,
...."

Üdvözlettel:
Bodnárné Pigler Éva
Öreghegyi Adógaléria Kft


1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ