Webshop (dropshipping) külföldi vásárlókkal

Tisztelt Könyvelők!

Az alábbi kérdésekben kérem szépen a segítségüket.

Szituáció: Néhány hónapon belül magyar székhelyű egyéni vállalkozás indítását tervezem. Webshopot szeretnék indítani dropshipping módszerrel. A termékeket kérésemre egy közösségi adószámmal rendelkező EU-n belüli cég fogja legyártani és postázni a vevők részére, tehát én fizikálisan nem találkozom a termékekkel. (Magyarországi vásárló is előfordulhat, de többnyire közösségen belüli és harmadik országbeli megrendelők lesznek, ha ez számít.)

Kérdéseim:

1. Mivel a gyártás és postázás árát én fizetem, mely körülbelül a termékek eladási árának fele lesz és emellett egyéb költségeim is lesznek (webshop, domain, vállalkozással kapcsolatos költségek stb.) mindenképpen ÁFA körös szeretnék lenni az elszámolható költségek miatt, valamint KATA szerint adóznék. Tehát a NAV-nak fizetem a havi 50.000-et, plusz a fizetendő ÁFA összegét. Ez így rendben van? Magyarul ÁFA körös KATÁS-ként elszámolhatom a költségeimet?

2. A termékek gyártása és postázása nem Magyarországon, hanem egy másik közösségen belüli országban kezdődik (feladás országa). Ebben az esetben a teljesítés helye ez a másik ország lesz? Ha igen, akkor nekem milyen ÁFA kulcsot kell alkalmaznom? Ha a másik országét, akkor azzal az ÁFA kulccsal állítom ki a számlákat a vásárlók részére, illetve azzal számolom el a saját költségeimet is? Továbbá be kell jelentkeznem a másik országba és az áfát oda fizetem, a KATA adót pedig a NAV-nak, így itthon nem is keletkezik ÁFA fizetési kötelezettségem?

Előre is köszönöm a válaszokat!

0 pont pont pont

1 válasz

Kedves Attila!
Minden bizonnyal fordított áfás lesz, de olyan kérdéseket feszeget, amely kérdések megválaszolása nem is könyvelői kompetencia. Forduljon inkább adótanácsadóhoz, adószakértőhöz! Bizonyára meg fogják kérni az árát, de a pontos ismeret nélkül ne vágjon bele, mert ehhez nem csupán a magyar szabályozást, de a nemzetközit is ismerni kell, valamint számtalan eu-s irányelvet és vámjogi szabályozást is. Attól mert még áfa fizetési kötelezettség nem keletkezik -gondolja ezt most Ön, én mást gondolok, attól még adatszolgáltatási kötelezettség keletkezik és nem csak áfabevallás, hanem közösségi összesítő is, szóba jöhet, a moss rendszer, valamint az áfa és a kata elválik egymástól. Azt bátran mondhatom, hogy közösségi adóalany is lesz, tehát az uniós adószám elengedhetetlen. Feltételezhetőn alanyi áfa mentesen szeretne indulni, azonban ez csak belföldre vonatkozik, adóalanyok között a szolgáltatás igénybe vevője fizeti az áfát a saját tagállamába, a termékértékesítést egyedileg kell vizsgálni, hol történik a termékfeladás, hol történik az átvétele.Tisztázni kell a jogviszonyt kik között jön létre, termék, vagy szolgáltatás? Ha sok a fordított ügylet utáni fizetendő áfa, lehet jobban járna ha belföldre se alanyi mentességet választana, mert akkor amit megfizet egyúttal levonásba is helyezheti. Számtalan olyan kérdés amely párbeszédet igényel és álláspontom szerint kimeríti ezen fórum lehetőségeit.
Üdvözlettel:
Mart László

2 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ