Eltiltott tag

5 évre a Cégbíróság eltiltott az alábbi tevékenységektől: Gazdasági társaság kizárólagos, vagy többségi befolyást biztosító részesedéssel rendelkező tagjává, valamint közkereseti társaság, egyéni cég tagjává és betéti társaság beltagjává váljon, valamint cég vezető tisztségviselője, cégvezetője, felügyelőbizottsági tagja legyen. Most végzek egy tanfolyamot, sikeres befejezés után azt a szakmát szeretném végezni, amihez szükségem lesz a KATA adózási rendszerre. Szeretném megtudni, hogy a végzésben leírt határozat miatt lehetek-e KATÁ-s?

0 pont pont pont

3 válasz

Csak egyéni vállalkozóként tud vállalkozást inditani. Kata-s akkor lehet, ha van főállásása 36 órás munkaviszonnyal, vagy több cégnek számláz nem egy-két cégnek, mert ha a bevétel egyik cégnél eléri az 50%-ot, akkor vélelmezik a munkaviszonyt. Egyébként a KATA törvény előírja, hogy mely tevékenységeket nem végezheti kata-sként. Azt kell megnéznie, hogy az a szakma amire most tanul benne van-e a tiltottak listájában.

1 pont pont pont

Kedves Erika!
A fenti választ kiegészíteném és pontosítanám. Amennyiben gondolja, fontolja meg és keressen fel egy adótanácsadót, hozzáértő könyvelőt, hogy át tudják pontosan beszélni az Ön helyzetét.
A KATA törvény alap esetben vélelmezi a burkolt munkaviszonyt és a KATA-s vállalkozóra helyezi a kötelezettséget, hogy ezt a vélelmet megdöntse.
Ez a vélelem megdönthető a törvényben megfogalmazott hét feltétel közül legalább kettő teljesítésével.
Az egyéni vállalkozókra vonatkozó törvényt is meg kell nézni az Ön esetében az eltiltás miatt. (19/B §.) Továbbá azt is, hogy ahhoz a tevékenységhez, amit Ön végezni szeretne, amihez Ön most végzettséget szerez, ahhoz kell-e egyéb engedély, esetleg erkölcsi bizonyítvány, stb.
Üdv.
Felgyői Könyvelőiroda

1 pont pont pont

Én inkább ügyvédet javasolnék. A kérdés ugyanis azon van, hogy vállalkozhat-e, nem pedig azon, hogy adózzon, vagy milyen könnyviteli jogszabályok vonatkoznak a tevékenységre. Ismerni kell az ítélet pontos tartalmát, ahol a rendelkező rész tartalmazza az eltiltás okát, az indokolás rész pedig azt, hogy mi miatt.
Meg lehet vizsgálni mikor évül el.
Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ