Családi kedvezmény érvényesítése

A szülők elváltak, a gyermek közös felügyelet alatt van. A családi pótlékot az anya kapja, de a családi kedvezményt nem tudja igénybe venni. Erre az apának lenne lehetősége.
A válás ugyan megvolt, de még mindig egy lakcím alatt laknak, egy háztartásban, mivel még nem tudták értékesíteni az ingatlant. (Tulajdonképpen élettársi viszony.) A családi kedvezmény érvényesítéséről szóló nyilatkozatban viszont csak ez a lehetőség van: "4. Gyermek után családi pótlékra jogosult, v. ilyen jogosulttal közös háztartásban élő házastárs".
A kérdés, hogy az apa tudja-e érvényesíteni a teljes kedvezményt, vagy csak a felét?

0 pont pont pont

5 válasz

Kétféle módszer van a családi kedvezmény megosztásásra.
1. Közös érvényesítés: Ezt lehet év közben, a havi kifizetéseknél érvényesíteni. Ebben az esetben a 4-es kódot kell beírni, ha a feltételek fenn állnak: házastársak és közös háztartásban élnek. Ebben az esetben nem házastársak, tehát ez nem jöhet szóba.
2. Megosztás: Ezt az éves adóbevallásban lehet érvényesíteni. Itt már szóba jöhet az élettárs is.

Közös felügyelet esetén 50-50%-ban jogosultak a kedvezmény érvényesítésére.

1 pont pont pont

Köszönöm a választ, akkor ebben az esetben a közös felügyelet miatt nem igényelheti az apa teljes egészében a kedvezményt?

0 pont pont pont

Pontosan. Csak a felére jogosult.

0 pont pont pont

köszönöm.

0 pont pont pont

Tisztelt Kérdező!
A nyilatkozatban a felváltva gondozott gyermek megjelölés alatt kell a nyilatkozatot leadni, így ebben az esetben automatikusan csak a fele kedvezmény érvényesítésére lesz lehetőség.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ