Adószámos magánszemély adózása

Jó napot kívánok!

Összeírtam jó néhány kérdést, mely rengeteg olyan embert - köztük engem is - érdekelne, akik adószámos magánszemély adózása kapcsán érdeklődnek:

Tevékenység:
Honlapon történő e-könyv értékesítés, melyhez a vásárlók online bankkártyás fizetésen keresztül juthatnak hozzá és tölthetik le a számítógépükre.

1,
Adószámos magánszemélynek milyen fizetési kötelezettségei vannak az embernek pl. adóelőleg stb., akár havonta, negyedévente, évente és így tovább?
Vagy elég pusztán a magánszemélyes adóazonosító számom is és nincs is szükség adószámra?

2,
Milyen teendők vannak egy ilyen működési forma indulásával kapcsolatban?

3,
Milyen személyi jövedelemadóval kapcsolatos szabályokra kell figyelemmel lenni?

4,
Le lehet írni az adóból a Facebook hirdetési költséget, amiből a bevételek származnak? Illetve milyen más egyéb tételeket lehet még leírni az adóból?

5,
Van-e olyan, amire oda kell figyelni, mert különben az ember megégetheti magát, ha ezt az adózási formát választja?

6,
Ha át akarnék váltani mondjuk katára ebből az adózási formából, akkor a megszüntetésnek vannak-e díjai?

7,
Adószámos magánszemélyként állíthatok ki számlákat a vásárlók felé, akik megvették az e-könyvemet?

8,
Hány százalék adót kell fizetni pontosan és ez hogyan oszlik el, mire mennyi megy el?

9,
Mi a helyzet az áfa alanyiság kérdésével, mi dönti el, hogy áfa fizetésére kötelezett vagyok vagy sem?

10,
Ha a bejelentőlapon a kezdés dátumához képest csak 1-2 hónappal rá kezdődik meg a tényleges tevékenység (amíg a honlap elkészül stb.) akkor ez befolyásol bármit is?

11,
Az iratőrzés helyét hol kell feltüntetni? Illetve milyen büntetésre számíthat az, aki nem tünteti fel ezt vagy akár az elekronikusan történő iratőrzést?

12,
Hol lehet igényelni az ÖVTJ kódot, illetve milyen költségei vannak?

13,
Van-e egyéb más olyan dolog, amit igényelni kell, hogy adószámos magánszemélyként az ember megkezdhesse a tevékenységét?

14,
Szükséges a tevékenységemhez közösségi adószám?

15,
Van jelentősége annak, hogy a tevékenységemet passzív féléves egyetemi hallgatóként végzem?

16,
Az én esetemben az alábbi közül melyiket kell vezetnem?
Magánszemélyként is az Szja tv. 5. számú mellékletében meghatározottak szerint alap- és részletező nyilvántartás-vezetésre vagyunk kötelezettek. Az alapnyilvántartások típusa lehet:
• bevételi nyilvántartás,
• bevételi és költségnyilvántartás,
• pénztárkönyv, illetve
• naplófőkönyv
Ezeket nekem kell vagy a könyvelőnek kell vezetni? Ha nekem, akkor hol, ha a könyvelőnek, akkor ennek milyen díjazása van?

17,
Az egész tevékenység megkezdésének milyen költségei vannak?

18,
Ha teljesen meg akarnám szüntetni a tevékenységet ezzel együtt nem tartanék igényt az adószámra sem, akkor a megszüntetésnek milyen költségei és átfutási ideje van, illetve ebben az esetben az addig esetlegesen felmerülő kötelező befizetések alól is azonnal mentesül az ember?

19,
Mi a legnagyobb hátránya ennek az adózási formának?

Köszönettel,
Kováts Dénes

0 pont pont pont

1 válasz

Kedves Dénes!
Ez a fórum azért jött létre, hogy egy-egy kérdésre választ kaphasson a kérdező. Az Ön által feltett kérdések egy komplett vállalkozás indítására irányuló kérdések, arra nincs időnk és lehetőségünk, hogy oldalakon keresztül ezt itt ingyenesen megtegyük.
Néhány kérdésére itt azért válaszolok: KATA adózást csak egyéni vállalkozó, egyéni cég és Bt. választhat, magánszeméy nem. Ha rendszeres a tevékenység, nem lehet adószámos magánszemély. A tevékenységet be kell jelenteni a NAV-nak és adószámot kell kérnie, nem végezheti magánszemélyként az adóazonosítójával. Részletes tájékoztatót a NAV információs füzeteiben talál a https://www.nav.gov.hu/nav/inf_fuz/2019 oldalon, ami még ugyan a 2019-es tájékoztatót tartalmazza, de még nem készült el 2020-ra az ugyanilyen, de nem lesz különbség, csak az évszámban. Az Ön által kért információk a 01., 02., 04., 14., 18., 27., 29., 32., 49., és 61. sorszámú füzetei tartalmazzák.
Vagy ezeket tanulmányozza át, vagy keressen meg egy könyvelőt/adótanácsadót, aki vállalkozás indítási tanácsadás keretében, megfelelő díjazásért, az össze kérdésére választ ad.
Üdvözlettel: Filus Jánosné Eti

2 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ