Katás vállalkozás megszüntetése és újraindítása

Tisztelt Szakértők!
Azt szeretném megtudni, hogy igaz-e, hogy ha KATÁ-s vállalkozásomat megszüntetem, majd néhány hónap múlva új vállalkozást indítok, és szintén a KATÁ-t választom, akkor új TEÁOR tevékenység(ek)et kell megjelölni? Tehát az előző vállalkozásban használt tevékenységek nem választhatók? (A szüneteltetés nem jó, mert egy pályázatra szeretnék jelentkezni, amelyre csak regisztrált munkanélküliek jelentkezhetnek.)
Válaszukat köszönöm: Vargáné Zsuzsa

1 pont pont pont

12 válasz

KATA-s vállalkozás megszüntetés után, az adott év+1 évben vállalkozás újbóli indításakor KATA nem választható.

2 pont pont pont

A tevékenységi körök nem számítanak.

Katás egyéni vállalkozó nem lehet megszüntetés után, ahogy az előző válaszoló is írta.

Katás Bt. igen, csak egy picit bonyolultabb, mint az ev.
Mérlegelni kell, hogy megéri-e a pályázat miatt.

2 pont pont pont

Kedves Zsuzsa!
Ha egyéni vállalkozóként volt katás, és ezt megszünteti, akkor Bt-t indíthat, ami lehet katás, és abban Ön mint beltag lehet katas.
A NAV állásfoglalás szerint:
"Tisztelt Ügyfelünk!
Hivatalunkhoz érkezett megkeresésére az alábbi tájékoztatást adjuk.
A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény [Katv.] 6. § értelmében a kata adóalanyiság a megszűnés évére és az azt követő 12 hónapra ismételten nem választható.
A Katv. 5. § (1) bekezdése tartalmazza az adóalanyiság megszűnésének eseteit, melynek c) pontja kimondja, hogy a kisadózó egyéni vállalkozói jogállásának megszűnése napjával a kisadózó vállalkozás adóalanyisága is megszűnik.
Ha a magánszemély ismételten egyéni vállalkozóként kíván adóköteles tevékenységet folytatni, és újból a kisadózó vállalkozások tételes adója szerinti adózás választására irányuló bejelentést tesz, akkor az állami adó- és vámhatóság az új adószám megállapítása során a nyilvántartásában szereplő adatok alapján megvizsgálja, hogy az adózó esetében fennállnak-e a tételes adóalanyiság választását kizáró körülmények.

Az adóhatósági nyilvántartás azt is tartalmazza, hogy az adott magánszemély a vállalkozói tevékenység megkezdésére irányuló bejelentést megelőző időszakban folytatott-e egyéni vállalkozói tevékenységet vagy sem, tekintettel arra, hogy az egyéni vállalkozó az egyéni vállalkozói tevékenységéből eredő kötelezettségeiért teljes vagyonával felel, a magánszemély az egyéni vállalkozói tevékenységét nem elkülönült jogalanyként végzi.
Fentiek alapján nem jogosult a tételes adóalanyiság ismételt választására az az egyéni vállalkozói tevékenységet folytató magánszemély, aki a Katv. 6. §-ában foglalt időszakon belül újra egyéni vállalkozói tevékenységet kíván folytatni.

A törvény nem tartalmaz azonban arra vonatkozó szabályt, mely szerint egy alakuló gazdasági társaság esetében vizsgálni kellene, hogy a tagok valamelyike előzetesen rendelkezett-e olyan jogállással, melyre tekintettel a Katv. alanyának minősült volna, nincs tehát akadálya annak, hogy egy korábban katás egyéni vállalkozónak minősülő magánszemély a későbbiekben alapított gazdasági társaságával összefüggésben a kata adózási módot válassza.
Tájékoztatom, hogy a válaszlevél tartalma szakmai véleménynek minősül, kötelező jogi erővel nem bír.
Tisztelettel:
Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Központi Irányítás"
Nekem már sikerrel választotta ezt a lehetőséget egy ügyfelem.
Üdvözlettel: Filus Jánosné Eti

Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály

1 pont pont pont

Tisztelt könyvelők!
Gondolom akkor ez a lehetőség ugyan úgy értendő akkor is, hogyha Bt. beltag eladja a Bt-jét (vagy megszűnteti, felszámolja) de adott évben úgy dönt, hogy mégis kell neki a vállalkozás és alapít egy teljesen új Bt-t, ahol ismételten ő a beltag. Mivel új adóalany lesz ismét választhat KATA adózást beltagként. Jól gondolom? Kérdés, hogy a székhely és tevékenységi kör lehet e ugyan, mint korábban például? Bár az idézett állásfoglalás alapján gondolom nincs akadálya, de kérem erősítsék ezt meg, hogy ha már volt korábban ilyen esetük. Köszönöm!
Köszönettel:
Áko

0 pont pont pont

Tisztelt Szakértők!
Azt szeretném megtudni, hogy mi a teendőm, hogy szüneteltetett egyéni vállalkozásomat újra tudjam indítani és a KATA-s vállalkozói formát tudjam választani?
Segítségüket előre is köszönöm!
Vas József

0 pont pont pont

Kedeves Akos! A Bt megszüntetése nem olyan mint egy egyéni vállalkozás megszüntetése. Először is kell egy ügyvéd, aki az Ön legjobb ismerete alapján fogja a megszünést elinditani. Ugyan a törvény engedi, hogy egyszerűsitett végelszámolás esetén a könyvelő intézze, de szerintem a jogi dolgokat biztosan sokan nem vállalják, mivel nem egyik hónapról a másikra történik. Több mérleget kell beadni,most nem részletezem és amig meg nem szünik a cég addig továbbra is kell könyvelni, és a végelszámoláskor rendelkezni kell a megmaradt összeggel, a tagokkal el kell számolni. Stb. Keressen fel a egy ügyvédet és egy könyvelőt, hogy tájékozott legyen a következményekkel. Nem hiszem, hogy megéri a pályázati összeg ezt a hercehurcát.
Az adóelkerülés miatt még a NAV is megbüntetheti ha úgy gondolják, hogy csak azért csinálta ez a komplikált forma váltásokat.

1 pont pont pont

Kedves Vas József!
Javaslom, hogy keressen fel egy könyvelőt, aki részletesen tud Önnek tájékoztatást adni és segítséget az újrainditáshoz.

0 pont pont pont

Kedves Spjkönyvelő Iroda Sós Józsefné,
Meg megszűntetést írtam, hanem eladást. Az ügyvéd azt mondta nincs akadálya kb egy hónap az átfutása. Ha megszűntetés lenne akkor pár hónappal több, de jogilag a megszűnést jelzés pillanatától már nem él a cég.
Illetve mitől lenne adóelkerülés? Nem életszerű, hogy valaki eladja a cégét és alapít egy másikat? Ebben sehol nem látom az adóelkerülés alapját. KÉrem magayarázza meg. HA jobban belegondolunk, az adózó csak magával szúr ki, ha ilyet csinál, hiszen ha Amúgyis KATA-s volt akkor csak kevesebb lesz a kerete, míg alapít egy újat. Nemdebár?
Azt sem igazán értem, hogy mit értenek pontosan macera alatt és miért annyival bonyolultabb egy Bt. ?
Az ügyvédi díjon és bejegyzésen kívül, ami 5 nap alatt meg van, mitől bonyolultabb egy KATA-s BT, mint egy KATAs EV pontosan?
A törvény szerint, ha valaki KATA adózást választ nem fog rá vonatkozni a számviteli törvény csak a KATA tv.
Azaz ergó minden ugyan az adózás szempontjából.
Kíváncsian várom Önök véleményét.
Üdv, Akos

0 pont pont pont

Kedves Ákos!
A macera azt jelenti, hogy egy Bt megszűnése idő és rengeteg papírmunka, míg egy egyéni vállalkozó megszüntetése kb. 10 perc, mert a bejelentéssel megszűnik a vállalkozás. A Bt esetében ennek át kell futnia a cégbíróságon, a NAV-on, ez minimum 3 hónap. Az eladás az más tészta, hiszen, ha ma eladom, akkor holnaptól elvileg szabad vagyok, mint a madár. Azért írom, hogy elvileg, mert ez 30 napos átfutás a cégbíróságon, addig a NAV sem látja, mert már hosszú évek óta, amióta egyablakos rendszer van, nem lehet a NAV-nak bejelenteni a tulajdonosi kör változását.
Mivel a magánszemély esetében nem vizsgálják azt, hogy volt-e kata-s, ezért nagy valószínűséggel ez megoldható. De én az Ön helyében kérnék egy NAV állásfoglalást ebben az ügyben, ahogy én kértem a fentebbi bejegyzésemben leírva. Ezt a https://www.nav.gov.hu/nav/e-ugyfsz/levelkuldes felületen teheti fel, és személyesen fog állásfoglalást kapni ebben az ügyben.
Üdvözlettel: Filus Jánosné Eti

0 pont pont pont

Kedves Ákos!
Mint előzőekben a kollégák is írták, hogy a Bt megszüntetése nem ugyanolyan egyszerű. mint egy egyéni vállalkozásé. A BT beltag nem lehet másik BT beltagja, amíg a cégbíróság a megszüntetést le nem zárja.(pont a teljes vagyoni felelősség miatt)
A könyvelők, pedig nem adhatnak tanácsot az adóelkerülésre, mert a szakmájukkal játszanak. Továbbá a munkákat, ami egy megszüntetéssel jár ki kell fizetnie és így lehet több lenne a kifizetendő mint, amit a pályázatra kapna. Egy társaságot nem egy napra szoktak alapítani és törvényeket ha nem tartja be, akkor
nagyon megbüntetik.

0 pont pont pont

Kedves Ákos!
Ha maga ilyen okos, akkor miért tesz fel kérdéseket. Fogalma sincs a törvényekről, mert nem vitatkozna, hanem felkeresne egy könyvelőt, hogy elmagyarázza Önnek, amit nem ért.
Nem csak az ügyvéd dolgozik. A könyvelőnek is napra készen kell tudnia a törvényeket és ránk könyvelőkre több szigorú szabály vonatkozik. Aki nem akar dolgozni, az ne alapítson céget. Ahhoz, hogy más tevékenységet végezzen, meg csak a főtevékenységet kell a cégbíróságon ügyvéd által változtatni. Nem könyvelési feladat.

0 pont pont pont

A regisztrált munkanélküliség is több hónapba kerül, igy lehet kifut az időből a pályázathoz.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ