Adókedvezmény

6 éve vese beteg vagyok.
3 hónapja dialízisre járok.
Azt szeretném kérdezni hogy az adókedvezmény milyen státusz után jár és lehet e visszamenőleg igényelni?
Milyen nyomtatvány kell hozzá vagy elég egy sima orvosi igazolás is?
Köszönöm válaszukat.

0 pont pont pont

3 válasz

A személyi kedvezményt a súlyos fogyatékosságról szóló orvosi igazolás vagy a rokkantsági járadékra, fogyatékossági támogatásra való jogosultságról szóló határozatalapján lehet igénybe venni. Ehhez egy nyilatkozatot kell kitölteni és leadni a munkáltató felé, amennyiben minden hónapban igénybe kívánja venni a kedvezményt, nem pedig egy összegben az adóbevallással egyidejűleg. Az orvosi igazolást, határozatot a nyilatkozathoz nem kell csatolni, de az igazolást az elévülési időn belül meg kell őrizni. Orvosi igazolás nélkül veheti igénybe a személyi kedvezményt az, aki rokkantsági járadékban, vagy fogyatékossági támogatásban részesül.
A kedvezményre jogosító BNO kódok itt találhatók:
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A0900335.KOR
Az orvosi igazoláson szerepel az is hogy mióta áll fenn a betegség, ez alapján visszamenőleg is kérhető a kedvezmény, ez esetben önellenőrzést kell beadni az érintett évekre.
Először az orvost kellene felkeresni, ő tudja eldönteni hogy a betegsége megfelel-e a jogszabályban felsoroltaknak és kiadja a megfelelő igazolást.

1 pont pont pont

Az igazolást a most kezelő orvostól kell kérni, vagy aki korábban diagnosztizálta a betegséget??

0 pont pont pont

A mostani kezelő orvosának, de a háziorvosának is a rendelkezésére áll minden információ ami alapján az igazolást ki tudják állítani. Bármelyik kiállíthatja az igazolást.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ