Számviteli beszámoló elmulasztása, felszámolás, kérdések

Kedves Mindenki.
A következő lenne a kérdésem;

Hozzávetőleg egy évvel ezelőtt alakítottunk egy szövetkezetet, de tulajdonképpen teljesen feleslegesen: bevételt nem termelt, fizetést nem adott. Nem is csináltunk vele semmit, viszont most sajnos érkezett egy értesítés, hogy a számviteli beszámoló elmulasztása miatt 200.000 Ft büntetést kell fizetnünk.
Amint a levél írja, ha ez nem kerül megfizetésre, akkor felszámolják a szövetkezetet, megszüntetik az adószámot etc... Ezt mi tulajdonképpen nem bánnánk, egyébként is gondolkoztunk rajta, hogy megszüntessük. A kérdés csak az, hogy ha nem fizetjük be ezt a jelenlegi büntetést, és a szövetkezetet felszámolják, akkor attól még adósok maradunk-e ezzel az összeggel (vagy többel), vagy pedig csak megszűnik az adószám és a cég?
Köszönjük a választ előre is,
Üdv,
F. P.

1 pont pont pont

3 válasz

Kedves Kérdező!

A tartozást akkor is rendezni kell, ha felszámolás alá kerül a szövetkezet. Vagy töröltetni kell- de ez hosszabb folyamat.

V.András

0 pont pont pont

Kedves András!
Köszönöm a választ, én is ezt gondoltam, noha expliciten nem láttam ezt sehol leírva. A NAV oldalán fellelhető szöveg alapján úgy is értelmezhető, hogy a büntetés kvázi "preventív" jellegű szankció, ami arra irányul, hogy a cég inkább azt fizesse be, minthogy végső szankcióként megszűnjön a cége. De természetesen inkább befizetjük és elindítjuk a töröltetési eljárást. Esetleg tudna segíteni abban, hogy hol találok információkt a töröltetés folyamatához? pl.: Szükséges hozzá ügyvéd közreműködése? Milyen költségekkel jár, etc... Előre is köszönöm a választ.

0 pont pont pont

Úgyvéd nélkül csak akkor tudja intézni, ha megvárja,míg veglegesen törlik a céget

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ