Autó vállalkozásra

Szép napot!

Az lenne a kérdésem, hogy nyugdíjas vagyok, van egy kiegészítő egyéni vállalkozásom KATA adózással. Szeretnék egy autót venni, egy egyszerű 200.000 Ft-os Suzukit. Lehet-e ezt a vállalkozásra venni? Nem akarok km-t leírni, sem autót, semmit, csak a vállalkozásomnak van egy székhelye, nekem viszont csak településszintű lakcímkártyám van, és attól félek, erre nem írják át az autót, a vállalkozás székhelyét pedig hivatalosan igazolni tudom. Illetve van-e valami pénzügyi hátránya, ha ilyen esetben a vállalkozás nevén van az autó?
Köszönöm szépen a válaszokat.

Üdvözlettel:

Mocselini József

0 pont pont pont

7 válasz

Kedves Kérdező!

Egyéni vállalkozás személygépkocsit nem tud a nevére venni. Csak a km-elszámolást alkalmazhatja! :(

0 pont pont pont

Kedves Kérdező!

Egyetértek Votisky András kollégámmal. Azért nem tud, mert az egyéni vállalkozó személyében nem különül el a magánszemélytől. Érdeklődjön a helyi okmányirodánál/kormányablaknál, hogy egyáltalán gondot okoz-e az átírás folyamatában az ilyen jellegű lakcímkártya, és ha igen tudnak-e valamilyen megoldást javasolni.

0 pont pont pont

Kedves Kérdező!

Elnézést kérek a két fenti kollégától, de nekem más véleményem is van. Mint magánszemély vásárolhat személygépkocsit, úgy kerülhet, kerülhetne be a vállalkozásába, ha az erről szóló kiadásait a
nyilvántartásába (pénztárkönyv, naplófőkönyv, analitika) bevezeti (üzemanyag, javítások, értékcsökkenés). Ismereteim szerint az egyéni vállalkozó 500 km után számolhat el "költségátalányt", DE ha ezt megteszi, rögtön belép a cégautóadó.
Ha Ön KATA adózó, akkor bevételi nyilvántartást kell vezetnie, így értelme sincs úgymond a vállalkozásba
(nyilvántartásába) bevinni az autót, mert ennek költségei a bevételét nem fogja csökkenteni.
Az egyéni vállalkozó, független az adózási formától teljes vagyonával felel a kötelezettségeire. Ha nagy adóhátraléka keletkezik, hiába nem vitte be a "vállalkozásába" az autót, azt végrehajthatják.

0 pont pont pont

Bocsánat......elolvastam a kérdést, de túlreagáltam....nem arra válaszoltam.... :)
Talán csak az utolsó két mondatom lényeges..... :)

0 pont pont pont

Kérdésem lenne a következő..egyéni vállalkozó it szeretném ki váltani.. lehet e bármilyen jellegű autó vásárlási támogatást kerni nem vissza térítendő vagy térítendő igényelni..sajnos újra kell kezdjek mindent és én kereskedelemben és fuvarozasban vagyok gyakorlattal...ehhez èrtek ezért szeretnék bele vágni.. csak sajnos nulláról idulok..

0 pont pont pont

Vállalkozóvá válási támogatás volt 2021-ben, munkaeszközt is lehetett venni belőle,jelenleg most nincs
ilyen pályázat., de újra várható. A lényeg ilyenkor, hogy ha már vállalkozó akkor már nem lehet visszamenőleg ilyen pályázatot beadni.
Januártól várható hasonló. A baj csak az hogy addig is élni kell valamiből.

0 pont pont pont

Egyéni vállalkozásra nem lehet autót venni, mert az egyéni vállalkozó nem jogi személy. Mivel ugyanaz a neve, nem különül el az egyéni vállalkozás az egyéni vállalkozó személyétől. A költségelszámolás már más kérdés, de mivel katás, így ezzel nincs értelme foglalkozni.
Üdvözlettel: Mart László

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ