Adómentes egyéni vállalkozás számlázás Svédországba

Kedves Fórumozók!

Olyan ügyben szeretném a segítségüket kérni, hogy nemrég lehetőségem adódott egy egészségügyi termékeket forgalmazó cég ügynökének lenni. Az értékesítések után jutalékot kapok, amit alanyi adómentes katás vállalkozásomból kellene kiszámláznom az anyacég felé Svédországba. Nekem van közösségi adószámom és a partnernek is van. A számlát nem adómentesen, hanem „Áfa tv. területi hatályán kívüli” megjegyzéssel kell kiállítanom. Kérdésem az lenne, hogy ez helyes-e így, jó-e a gondolatmenet?

Második kérdésem pedig az lenne, hogy ezzel kapcsolatban van-e bármi egyéb fizetni vagy bevallani való (áfa bevallás, közösségi bevallás, egyéb)? Ha igen, akkor mi és hogyan?

Előre is köszönöm a segítségüket!

0 pont pont pont

3 válasz

19A60 nyomtatványon kell bevallani az eu-s értékesítést, szolgáltatást.
Figyeljen arra, amit a kata kizárásra ir a törvény, hogy megfeleljen neki.

0 pont pont pont

Jól értem akkor, hogy a 65-ös nyomtatványt nem kell beadni, csak az A60-ast? És semmi más teendőm nincs ezzel kapcsolatban?

Kata kizárásnál a színlelt munkaviszonyra gondol, akkor azzal nem lesz probléma, bőven megfelelek a feltételeknek.

0 pont pont pont

Kedves Fruzsina!

Ha az ügynöki szolgáltatást adóalany veszi igénybe, akkor a teljesítési hely Svédország lesz. Ön nem járhat el alanyi mentes minőségében, ezért van szüksége a közösségi adószámra is. A nem járhat el alanyi mentes minőségében azt jelenti, hogy a szolgáltatás ellenértéke nem fog beleszámítani az alanyi mentesség 12MFt-os határába és ezzel az ügylettel kapcsolatosan felmerült költségei után levonási jogot is gyakorolhat. Áfa bevallást (65-ös) és összesítő nyilatkozatot (A60) is kell benyújtania. Az ügylet során a közösségi értékesítés szabályai szerint kell eljárnia, tehát a számlát adómentesen állítja ki közösségen belüli fordított adózásra hivatkozva.

Üdvözlettel:
Wné L. Katalin

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ