Fotózás - adózás

Tisztelt Könyvelők!

Elvégeztem tavaly egy okj-s Fotográfus és fotótermék-kereskedő tanfolyamot, mert szeretnék a fotózással foglalkozni.

Azt szeretném megtudni, hogy miként tudnék belekezdeni a vállalkozásba, milyen adózási opcióim vannak.

Első évben még rendes, 8 órás bejelentett munkám mellett képzelném el mint szolgáltatás, évente pár alkalommal fotóznék, és nem nagyon hinném hogy pár millió forintnál több bevétel lenne reális.

Ilyen esetben melyik a legmegfelelőbb/olcsóbb adózási forma nekem? Mik az bevételi összeghatárok a különböző adózási formák között?

Ha később teljes állásban csinálnám a fotózást, akkor milyen lehetőségek lennének?

Köszönöm válaszukat
Béla

0 pont pont pont

2 válasz

Üdvözlöm! Mindenképpen úgy kell gondolkodnia, hogy a bevételei - kiadásai és adók lefedik-e egymást.
Mivel kezdő vállalkozó, ezért a KATA-s egyéni vállalkozást javasolnám ((12 millió forintig választhatja és javasolnám is az áfa alanyi mentességet)) és addig az ideig, míg van heti 36 órát meghaladó biztosítotti jogviszonya 25 e.forint tételes adót kell fizetnie. Ha úgy látja, hogy nem lesz munkája a következő hónapban, akkor tud szüneteltetni, tehát a 25 e.forintot sem kell fizetnie. Visszatérve az első mondatomra, hogy ha ebben a módozatban vállalkozik, akkor 25.e forint bevételt kell elérni, hogy nulla egyenlege legyen. Ha több a bevétel, akkor a 25 e.forint feletti összeg tiszta nyereség. Ha Ön fővárosi, akkor a fővárosnál nem jelentkeznék be KATA-sként, hanem hagyományos vállalkozóként. Ezt azért írom, mert 1,5 millió forint adóalapig mentessége van az iparűzési adó alól. Írhatnám tovább is a variációkat, de valóban fontos lenne egy könyvelőt keresni. Mert hiába a legegyszerűbb adózási forma a KATA, azért lehetnek buktatók.

3 pont pont pont

Kedves Béla!
( órás munkaviszony mellett kezdésnek lehet költségelszámolással is vállalkozni, főleg ha eszközöket akar beszerezni, mert egy induló vállalkozás 2 évig lehet veszteséges is. Ha a bevétele már meghaladja a költségeit, és ez a különbség eléri a havi 65.360 Ft-ot (évi 784.314 Ft), akkor érdemes katára váltani, mert addig kisebb az adóteher, mint a 25 e Ft kata.
Üdvözlettel: Filus Jánosné Eti

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ