Szociális szövetkezet ÁFA kérdése

Szeretnék az alábbi kérdésemre választ: Elnyertünk egy pályázatot, melyben külföldről utaztatunk Magyarországra csoportot egy rendezvényünkre. Az utasszállító magáncég "nem ÁFÁS" számlát tud adni.
A szövetkezet alanyi adómentesnek alakult,ezért ÁFÁT visszaigényelni nem tudunk. A pályázatban is ezt nyilatkoztuk,így az Áfát is fizethetjük az elnyert pénzből. Könyvelőnk még nincs, ezért szeretném tudni,hogy ilyenkor mi a helyzet? Laikusként azt gondolom,hogy a"nemÁFÁ-s" számla után nekünk ,mint szövetkezetnek, az adóhatóság felé áfakötelezettségünk nem keletkezik (fizetnünk nem kell). Előre is köszönöm a válaszukat.
Üdvözlettel:Csikósné

0 pont pont pont

6 válasz

jól gondolja nem áfás számla nem keletkeztet áfa kötelezettséget. Ha alanyi mentességet választott a szövetkezet akkor az áfát tartalmazó számlákat is úgy kell könyvelni mintha nem lenne áfás, azaz a számla bruttó összege lesz a nettó összeg is.

0 pont pont pont

Jelen esetben nem merül fel áfa fizetési kötelezettség. Ha áfa-s számlát számolnak el, akkor annak bruttó összege lesz költség. Azért célszerű lenne mielőbb egy könyvelő választása.

0 pont pont pont

Azért bennem felmerül a kérdés az utasszàllító cég magyar adóalany-e? Ha magyar, akkor is érdekelne az àfaalanyisàga.

0 pont pont pont

A cég nem magyar, romániából hoz za(és viszi vissza) a csoportot.


Köszönöm a válaszokat :)

0 pont pont pont

Javaslom elolvasni a NAV 17. információs füzetét. Úniós adószámot kell kérni, Áfa tv. 37-49. §-ai alapján kell meghatározni a teljesítési helyet, személyszállítási esetén a teljesítés helye az útvonal, a szociális szövetkezet áfa visszaigénylésre nem jogosult, így az áfát be kell fizetni..

0 pont pont pont

Bocsi, 140 § b) bekezdés szerint a teljesítési hely a szolgáltatást igénybevevő letelepedési helye, feltéve, hogy a nyújtó Mo-n nem telepedett le.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ