Adószámos magánszemély számlázás utáni teendők

Üdvözlöm.

Szeretném megérdeklődni, hogy abban az esetben, ha én adószámos magánszemélyként, egy kifizetőnek számlát állítottam ki (nem magánszemélynek), nekem milyen teendőim vannak a számla kiadása után (decemberi számla)? Gondolok itt: bevallás (meddig, mikor), vagy egyéb... valahol kell-e abban feltüntetni bármit is, szja-t, hasonlót?

Tudomásom szerint a kifizetőnek vannak befizetési kötelezettségei ilyen esetben. Ez neki jelezve is lett, a számlára is ráírtam a tényt, hogy ad. mag. vagyok. Lehet bajom, ha valamit elrontanak ők ?

Előre is köszönöm.

0 pont pont pont

6 válasz

A ennyiben nyilatkozott, hogy adószámos magánszemély es összevonandó adózás szerint adózik, nincs teendője. A kifizetónek kell levonni Öntől az szjat és bevallani és befizetni, Ön meg az szjaval csökkentett összeget fogja megkapni.
De ha nem vonták le, és a teljes számla összegét fizetik ki, akkor Önnek kell az szjat befizetni a nav-ba.

1 pont pont pont

Kedves Péter!
Arról valamilyen bizonylattal rendelkeznie kell, hogy az szja-t levonták Öntől, mert egy esetleges ellenőrzés során csak így tudja bizonyítani, hogy levonták Öntől az szja-t és nem Önnek kellett volna befizetni.
Ha kifizető levonta Öntől az szja-t, akkor az szja bevallásában a levont szja-t a kifizetők által levont szja sorban kell majd szerepeltetnie.
Üdvözlettel: Filus Jánosné Eti

0 pont pont pont

De ha jól értem, akkor nekik e hónap 12-ig be kell fizetniük a szja-t. És nekem erről érdeklődni hogy megtörtént e, majd azt a jövő évben beadandó bevallásomban feltüntetni?
Ha nem történt meg akkor e hónap 12 ig kell befizetnem a szja-t?

0 pont pont pont

Kedves Péter!

Amint kollégáim is jelezték, valamilyen bizonylattal rendelkeznie, kell ha levonták Öntől az SZJA-t.

Amennyiben mégsem, előbb-utóbb csak feltűnik, hogy a számla szerinti teljes összeget megkapta. (ebben az esetben a bevétel megszerzése negyedévét követő hó 12-ig kell adóelőleget fizetnie, és a bevétel megszerzése szerinti adóévről benyújtandó SZJA bevallásában kell feltüntetnie a bevételből meghatározott jövedelmet, és a megfizetett adóelőleget.

Lényeg: A bevétel jövedelemtartalma mindenképp az ön adóköteles jövedelme, így SZJA beallásában szerepelnie kell. Adója vagy kifizető által levont adóelőleg (igazolás alapján), vagy önkéntesen megfizetve adóelőlegként, de legkésőbb az éves adóbevallás benyújtásával egyidejűleg.

0 pont pont pont

Ertem. Csak akkor nem tudom minek szabályozzák úgy hogy a kifizető kötelessége befizetni (levonni stb). Ergo köteles levonni. Miért nem szabályozzák úgy hogy fizesse a számlát kiállító a saját adóját mintha vállalkozó lenne...nem értem az egész kavarást. Mindenesetre nagyon szépen köszönöm mindenkinek a válaszát.

0 pont pont pont

A törvény előírja, hogy a kifizetőnek le kell vonni és bevallani, meg befizetni. De ehhez mint írtam már egy nyilatkozatot kell adjon a kifizető felé, vagy a szerződésben szabalyozni, hogy ki fogja fizetni az szja-t. Amikor Ön megkapja a pénzt látni fogja, hogy a 15 %-kal kevesebbet fizetik ki, vagy a teljes számla összegét. Ha teljes összeget kapja, az azt jelenti nem vontak le az szjat es akkoir Ónnek kell befizetni, mint fent is írták már többen is.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ