KATA

Sziasztok!

Ha egy KATA-s e. v. fizetve van 12 hónapig a havi 50 ezer forinttal, de én mondjuk már február végén elérem a 12 millió forintos keretet, az nem baj? A 12 millió forintot nem lépném át, tehát márciustól decemberig nem lenne bevételem mondjuk, és az egész megállna február végén 11.978.123 Ft-ba.

Előre is köszönöm.

0 pont pont pont

4 válasz

Kedves kérdező!
A Kata-s ev bajnak nem baj, csak akkor áfa-bs be kell jelentkezni, és 40 százalékos kata fizetési kötelezettsége keletkezik. Költséget a kata alatt nem számolhat el, de az áfában levonhatja a fizetendőből a levonható áfat.

1 pont pont pont

Kedves Sós Józsefné!

Ha a 2020-as évben egy KATA-s e. v. 11 millió forintot számláz ki és azt úgy, hogy február 20-tól december 31-ig egyetlen számlát se állít ki, tehát január 1-től február 20-ig állít ki csak számlát, akkor is kell az ÁFA bejelentés vagy ebben az esetben nem szükséges? Tehát például januárban 6 millió forintot számláz ki, februárban meg 5 milliót, márciustól decemberig pedig 0 Ft, de a KATA-s e. v. fizetve van, tehát aktív a vállalkozás.

0 pont pont pont

Kedves Kérdező!
igen, amint átlépte a 12 milliót automatikusan áfa körbe tartozik a 12millió feletti összegre afa bevallási kötelezettsége van. Persze, ha egy számlát állít ki amivel túllépte a 12 milliót akkor az egész 12 milliót kell bevallani. Tehát vigyázni kell, hogy az az összeg ami atlépi az áfa határt minél kisebb összeg legyen. Az áfaban ve kell jelölni, hogy küszöbérték túllépés miatt. És a 20101E nyomtatvanyon is be kell jelenteni.

0 pont pont pont

Kedves Dániel,

amennyiben nem lépi át a 12 milliót úgy nem kell bejelenteni sem az áfát sem a kata plusz 40%-ot.

és a kérdésre a válasz, nem baj, hogyha január és február van csak bevétel és az év további részében nincs bevétel!
Csak akkor nagyon ügyelni kell, hogy ( ha mégis) akkor mikor lépi át a határt és hogy egész évben fizesse a kata 50.000Ft-ot! :)

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ