KATA tételes IPA választás utólag

A napokban alapítottam meg egyéni vállalkozásomat, amelyben a KATA adózási formát választottam. Mivel tevékenységem mellékállásban fogom végezni, ezért várhatóan a vállalkozás nem fog nagyon nagy bevételt termelni a kezdetekben. Emiatt az iparűzési adó alá való bejelentkezésnél a hagyományos számítási módot választottam (adóalap * 80% * 2%), mivel a várható éves 1,5-2 millió forintos bevételnél ez egyértelműen jobban megérné, mint a tételes, 2,5 millió forintra vetített adó. Azonban eszembe jutott: mi van, ha év közben változás áll be, és megnövekedik az adóalapom, és esetleg jócskán 2,5 millió forint fölé kúszik.

Kérdésem, hogy ebben az esetben van-e mód a tételes adó év közbeni megválasztására? És ha igen, úgy abban az esetben a változás előtti időszakra a hagyományos módon, a változás utánra pedig tételes módon fizetem az adót - vagy egész évre a tételes adó fog vonatkozni? Esetleg ha nagyon bonyolult a váltás, jobban járok, ha még most, a kérelem elbírálása előtt megpróbálom "visszavonni" azt, és inkább "kockáztatva" kiválasztom már most a tételes adózást?

Válaszukat előre is nagyon köszönöm!

0 pont pont pont

4 válasz

Kedves Levente! Alakuló cégeknek 15 nap áll rendelkezésünkre adózási módot választani. Ezen év közben már nem lehet változtatni, esetleg amennyiben még nem dolgozták fel a kérelmet akkor most meg lehet még próbálni az Önkormányzattal egyezkedni. Ezután már csak következő év elején lesz február 15.-ig lehetősége a módosításra. A leveléből nem derül ki milyen tevékenységet végez, ezért nem tudom megmondani, hogy a tételes elszámolásnál van e esetleg lehetőség csökkentő számlákat gyűjteni.

1 pont pont pont

Nagyon szépen köszönöm válaszát! Ez esetben úgy döntöttem, inkább a tételes adózási formát választom. Mivel az előző kérelmem még nem bírálták el, ezért megpróbáltam egy újat benyújtani, amellyel egyidőben tisztáznám az illetékes hatósággal levélben a kialakult helyzetet. Az újabb kitöltés alkalmával azonban amikor bepipálom a KATA tételes adójára vonatkozó részt, a következő hibaüzeneteket kaptam (az alapítás dátuma 2020.01.01.):

-„A bejelentés benyújtásának dátuma alapján a KATA adózás (1.1 pontban) csak igazolási kérelem benyújtása mellett választható. Az indoklásban jelezze, hogy csatolmányként, vagy külön iratként küldi meg az igazolási kérelmet.“
-„A bejelentés benyújtásának dátuma alapján a KATA adózás (1.1 pontban) csak a következő adóévtől választható.“

Ennek az lehet az oka, hogy már benyújtottam egy olyan kérelmet, amelyben a hagyományos adózást választottam? Vagy valóban csak a 2. adóévtől áll rendelkezésre a KATA egyéni vállalkozás számára a szóban forgó adózási mód?

Válaszát előre is nagyon köszönöm!

0 pont pont pont

Kedves Levente! Mivel Ön már korábban benyújtott egy bejelentkezést így új bejelentkezés benyújtására már biztos nincs lehetőség kivéve, ha az önkormányzati ügyintézőnél elérni, hogy hibernálja az előző bejelentést. Én javaslom, hogy telefonon próbáljon meg beszélni az aktuális önkormányzat adó csoportjával.

1 pont pont pont

Nagyon szépen köszönöm a válaszát!

Aki esetleg a jövőben hasonló cipőben járna, annak leírom a fejleményeket: felvettem a kapcsolatot az illetékes hatósággal, és azt a választ kaptam, hogy az egyéni vállalkozás alapításától számított 45 napos bejelentkezési időn belül, továbbá a február 15-ig tartó határidőt nem túllépve egy változásbejelentéssel javíthatom a korábban beadott kérelmet, így szerencsére van még lehetőség az adózási mód megváltoztatására.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ