Számla kiállítása egyéni vállalkozás indítása előtti időszakra

Tavaly augusztus óta KATA-s egyéni vállalkozó vagyok, a vállalkozás első hónapjában kiszámláztam egy nagyobb összeget szerződés alapján, viszont a szerződésben az szerepel, hogy januártól májusig terjedő időszakban történt a teljesítés. Lehet-e valami gondom ebből a visszamenőleges számlázásból? Mi lenne a teendő ebben az esetben? Visszamenőleg lehet ezzel a helyzettel kezdeni valamit?

0 pont pont pont

2 válasz

Kedves Laura!
A vállalkozás előtti időszakban Ön csak megbízási szerződéssel dolgozhatott volna. A számlát sztornózni kellene, és javítani megbízási díjra, a megfelelő bevallások és befizetések pótlásával.
Üdvözlettel: Filus Jánosné Eti

1 pont pont pont

Kedves Laura!

A szerződést is magánszemélyként kötötte, tehát a bevétele semmilyen formában nem kapcsolódhat az egyéni vállalkozásához. (Amennyiben ev-ként lett "lepapírozva" a munka, akkor pedig az időszak megjelölés miatt semmis a szerződés, mert akkor még nem létezett egyéni vállalkozóként.) Marad a számla sztornózása és a bevétel megbízási díjként történő adózása.
A jelenlegi formában mind az Ön, mind a megbízója szempontjából az ügylet rosszul bizonylatolt, magas ellenőrzési kockázattal jár.

Üdvözlettel, Kulcsár Erzsébet

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ