Dropshipping webáruház

Sziasztok!

Egy dropshipping webáruhat üzemeltethetek úgy, hogy létrehozok egy webáruházat, feltöltöm a termékeket, majd amikor érkezik egy megrendelés, akkor az ügyfél részére kiállítok egy e-számlát a vásárlás végösszegéről, amit elküldök neki e-mail-ben. A példa kedvéért legyen 10.000 Ft a kosár tartalma, ami 1 db terméket tartalmaz. Amint beérkezik átutalással vagy bankkártyás fizetéssel a 10.000 Ft, a Wish-ről vagy az AliExpress-ről megrendelem a terméket 5.000 Ft-ért, de úgy, hogy az illető adatait adom meg, hogy oda postázzák a csomagot, ne nekem. A csomag nem fog tartalmazni számlát. Ez így rendben van? Legyen ez az első kérdésem.

További kérdéseim:

2. KATA-s e. v. jó erre?
3. AAM lehetek vagy kötelező ehhez már az ÁFA-kör?
4. Kell vámazonosítót igényelnem vagy bármi ilyesmi? Azt tudom, hogy kell önkormányzati bejelentés.
5. Vásárlástól való elállás esetén a terméket nekem kellene visszaküldenie a vásárlónak, belföldi címre. Ez így rendben van?
6. 479102 Csomagküldő, internetes kiskereskedelem tevékenység elég ehhez?
7. Ha székhelyszolgáltatónál van a székhelyem, akkor végezhetem „ott” is ezt a tevékenységet?
8. Hány ezer forintig nem kell fizetnem vámot, ha Kínából rendelem a termékeket?

Tételezzük fel azt is, hogy nagy mennyiségben nem lehet tőlem rendelni, csak termékenként legfeljebb 1-2 db-ot, a vám miatt.

Előre is köszönöm.

1 pont pont pont

2 válasz

Kedves Kérdező!

A dropshipping lényege, hogy az interneten terméket rendelő fogyasztóval egy kereskedő áll kapcsolatban, aki a saját nevében adja el a terméket a végső vevőnek. De az áru a harmadik országbeli gyártótól a vevőhöz érkezik meg. A terméket a harmadik országbeli gyártó helyezi szabadforgalomba és eljuttatja a fogyasztóhoz.
A fogyasztó helye szerinti tagállamban a kereskedőnek és a harmadik országbeli félnek is regisztrálnia kell.
Az eladó az import lebonyolítását vállalja a szabadforgalomba helyezéskor.
Amennyiben magyar kereskedő, harmadik országból rendel árut és Ausztriában értékesíti akkor, a harmadik országbeli eladó osztrák áfával növelten értékesít a kereskedő felé. A kereskedő is osztrák áfával növelten értékesíti a terméket a vevő felé.
2021. július elsejétől változnak az adózási szabályok.
Eltörlik a 22 eurót meg nem haladó küldemények adómentességét. Ezért július 1-től minden 3. országból rendelt áru után áfát kell fizetni, és minden termék behozatalát be kell jelenteni az adóhatóságnak.
A 150 euró érték alatti küldemény: vámmentes, áfa-köteles
150 euró érték feletti küldemény: vámköteles, áfa-köteles.
A törvénymódosítás adófizetési kötelezettséget ír elő az elektronikus platformoknak (eMag, Amazon, stb.),
amennyiben elősegítik a harmadik országbeli eladók , magyarországi értékesítéseit.Tehát ezen ügyletek után a platformok fizetik meg az áfát.
2021. július 1-től alapesetben távértékesítéskor a fogyasztás helye szerinti tagállamban kell megfizetni az áfát, az ott érvényes adómértékkel.
Ha a tárgyévben és az előző évben a webáruház távértékesítéseinek ősszege meghaladja 10.000 eurót akkor az áfát a vevő országának adókulcsával kell megfizetni.
Bevezetésre kerül az egyablakos rendszer, hogy ne kelljen Eu. tagállamokban áfa regisztrációt végezni, és az értékesítő tagállam adóhatósága továbbítja az adatokat a Közösségi tagállamokba.

0 pont pont pont

Kedves Erdeklődő!

A külföldről történő áru behozatala után környezetvédelmi termékdíj kötelezettség is keletkezik. Ezzel az adózással is számolni kell. A NAV kiemelten ellenőrzi az internetes kereskedelmet.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ