Megbízási szerződés, megbízási díj fizetés

Sziasztok!

KATA-s e. v. vagyok, AAM. Szeretnék 4 főt havi pár órában megbízási szerződéssel foglalkoztatni. Havonta kell nekik fizetnem vagy 12 hónap után is ráér, esetleg 3 havonta? Egy bérszámfejtés átlagosan bruttó 3.810 Ft. Ha 12 hónap után is ráérne a bérszámfejtés, akkor az csak 4x3810 Ft lenne, de ha havonta kell, akkor az már 12x4x3810 Ft. Az egyik 15.240 Ft, a másik 182.880 Ft. Spórolni szeretnék, amin csak lehet. A 4 főnek ráérne az év végi egyszeri fizetés is.

Előre is köszönöm.

0 pont pont pont

7 válasz

Kedves Dániel!
A kifizetés gyakorisága megállapodástól függ. A megbízási szerződésben rögzíteni kell, hogy a kifizetés milyen gyakorisággal történik, és mekkora az összeg. A megbízási díj számfejtésénél figyelembe kell venni, hogy a kifizetett összeg havi szinten mekkora, eléri-e havi szinten a minimálbér 30%-át, mert ha nem éri el, akkor nem kell belőle járulékokat (TB és nyugdíj) vonni, nem lesz biztosítási alap, így csak szja-t kell belőle fizetni. Ha viszont az egy hónapra vetített érték eléri, vagy meghaladja a 30%-ot, akkor járulékköteles, tehát azokat is vonni kell belőle.
Ha ingadozó a havi összeg, akkor érdemesebb az évi számfejtés akkor, ha nem mindig lépné át a 30%-os küszöböt, mert lehet olyan eset, hogy 1-1 hónapban átlépné, de havi átlagban nem, így az éves kifizetéssel "megússzuk" a járulékfizetést.
Üdvözlettel: Filus Jánosné Eti

2 pont pont pont

Kedves Eti!

Köszönöm, hogy írtál. Biztos, hogy nem kötelező havonta fizetnem és ráér év végén is, ha mi úgy állapodunk meg? „Folyamatos munkavégzés esetén főszabály szerint havonta [...]” – https://ado.hu/ado/megbizasi-jogviszony-a-gyakorlatban/

0 pont pont pont

Kedves Eti!

Ha egy megbízottnak az eladásaim után szeretnék fizetni, mondjuk a bevételem 20%-át, akkor azt is megtehetem? Lehet ilyen megbízási szerződést is kötni, nem fix összegűt, hanem százalékos díjazást adhatok meg mint megbízó?

0 pont pont pont

Minden hónapot követő hónap 12 napjáig kell benyújtani a '08-cast. Megbízási díj esetén amennyiben biztosítási jogviszony is keletkezik az 1041-est is. Tárgyhónapot követő hónap 12 napjáig kell az adókat és járulékokat megfizetni, azt hogy mennyit, az a jogviszony szerkezete alapján lehet megállapítani.
Üdvözlettel:
Mart László

1 pont pont pont

Ha a szerződés úgy szól, hogy évente egyszer van kifizetés, akkor igen, és lehet %-os is. Teljesítési igazolást érdemes tenni mögé, ahonnan kiderül, hogy mi után, mennyi időre, és mekkora összeget számolunk el.
Üdvözlettel: Filus Jánosné Eti

1 pont pont pont

Kedves Eti és László!

Lehet olyan megbízási szerződést is írni, hogy x % jutalék az eladások után és csak y Ft elérése esetén kérhető a jutalék kifizetése?

Tételezzük fel, hogy egy termék ára 10.000 Ft. A megbízott 10% jutalékot kap minden eladás után, ami 1.000 Ft. A szerződésbe azt írjuk, hogy csak akkor kérhető a kifizetés, ha a jutaléka eléri legalább a 20.000 Ft-ot. A megbízási szerződést aláírjuk 2020. január 2-án, majd 2020. március 2-án eléri a 20.000 Ft-ot, akkor a könyvelőmnek csak márciusban, vagyis a kifizetéskor lesz ezzel teendője, tehát januárban és februárban semmilyen bevallást nem kell készítenie? Nem is kell szólnom a könyvelőmnek, hogy januárban z magánszeméllyel kötöttem megbízási szerződést? A könyvelőmnek csak akkor kell szólnom, ha kifizetés van a megbízottak felé? Ha így van, akkor a NAV nem is tud a megbízási viszonyokról, nem is lát rá ezekre?

0 pont pont pont

Kedves Dániel!
A szerződéseknek sok esetben csak a fantázia nyújt határt. Lehet úgy szerződni, hogy x összeg alatt nincs kifizetés (2020-ban a minimálbér 30%-a 48.300 Ft, tehát lehet ez a határ akár a 48.000 Ft is), de meg kell jegyezni a szerződésben, hogy legkésőbb dec. 31-ig történik kifizetés akkor is, ha nem éri el ezt az összeget.
A megbízásos jogviszonyt nem kell bejelenteni, ha nem éri el a TB köteles határt. A könyvelőnek is csak akkor kell szólni hónap végén, ha történt ilyen kifizetés.
Üdvözlettel: Filus Jánosné Eti

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ