Bújtatptt munkaviszony

Üdvözletem!

Érdekes kérdés jutott az eszembe. Nyugdíjas vagyok, és van egy KATA adózású vállalkozásom. Olvastam, hogy ha a jövedelmem több mint 50%-a egy cégtől származik, akkor a NAV feltételezheti a bújtatott munkaviszonyt. Esetemben ez érdekes lenne, mert egy független hitelközvetítő cégen keresztül hiteleket közvetítek, ehhez kell a vállalkozás. A törvény meg sem engedi, hogy ne egy ilyen cégen keresztül közvetítsek hiteleket, illetve csak egy ilyen céghez lehet beregisztrálni az MNB-hez tehát nem is tudnék kettővel dolgozni. Remélem, ebben az esetben nem vélelmez ilyeneket a NAV. Ugyanez vonatkozik a biztosítási alkuszokra is, csak egy alkuszcéghez lehet kapcsolódni.
Köszönöm a választ!

Üdvözlettel!
Mocselini József

0 pont pont pont

3 válasz

Kedves József!
Van egy hétpontos szabály, amiből kettő teljesítése esetén megdől a munkaviszony. Ön nyugdíjas, vagyis nem főállású KATA-s, ezzel megvan az első pont, munkáját önállóan végzi, nem adhat utasítást Önnek senki, ezzel megvan a második is, munkáját saját eszközein (pl. számítógép), saját székhelyén végzi, ezzel már 3-nál tartunk, tehát nem minősíthetik munkaszerződésnek (nem beszélve arról, hogy mint nyugdíjast 2019.01.01-től már be sem kellene jelenteni, és csak szja-t kellene fizetnie munkaviszony esetén).
Üdvözlettel: Filus Jánosné Eti

1 pont pont pont

Kedves József!
Nyugodjon meg, a Kolléga tökéletes választ adott véleményem szerint is. Önnél nem lehet munkaviszonyról beszélni. Viszont nem tudom milyen tevékenységet végez, katásként biztosítási, brókeri és nyugdíjalkuszi tevékenységet végezni nem lehet, mert kata alatt tételes tiltólistán van.
Üdvözlettel:
Mart László

1 pont pont pont

Hitel közvetítést és biztosításközvetítés. Ez nem lehet tiltólistán mert mindenki KATA alatt csinálja már évek óta. TEÁOR: 662201 és 661901

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ