Adószámos magánszemély - adó és járulékok - KATA-val kombinálva

Tisztelt Hölgyem/Uram!

2019 szeptemberben igényeltem adószámot (alanyi áfamentességet választottam), mivel angol magánórákat/foglalkozásokat kezdtem tartani októbertől különböző magánszemélyeknek. Tehát adószámos magánszemélyként szeretném befizetni a kapcsolódó adót és járulékokat.

Egyéb fontos háttér információk:
• 2020. április 29-éig GYES-en vagyok, április 30-án tölti a kisfiam a 3 évét. A magánórákat tervezem folytatni a későbbiekben is.
• 2019 szeptemberétől megbízási szerződéssel részmunkaidőben dolgozom a GYES alatt egy vállalatnak, „megbízási tevékenységem nem kisadózó vállalkozások tételes adóját választó (KATA) adóalanyként végzem”.
o 2019-ben összesen a bruttó bérem 248*2500 Ft = 620.000 Ft volt.
o 2020-tól várhatóan a havi bruttó bérem 315.000 Ft lesz (a becsült ledolgozott óraszámok és óradíj alapján)

A következők a kérdéseim adószámos magánszemélyként folytatott tevékenységemmel kapcsolatosan:
1. A megbízási szerződésem kapcsán (KATA adóalanyként) a bruttó díjam 90%-ából vonják le az adókat. Emiatt adószámos magánszemélyként nem választhatom már a tételes költségelszámolást?
Az adószámom igénylésekor kellett megadjam, hogy mit választok? Mert nem emlékszem, hogy ilyet töltöttem ki, illetve az adószámomat elektronikusan megkaptam egy nyomtatványon, ott nem szerepel ilyen információ. Vagy amikor először utalok tárgyévi negyedévre vonatkozó adóelőleget, amely módszert alkalmazom, azt kell követnem egész évben?
• Az összes bevételem 2019 október-decemberben: 40.875 Ft.
• Az összes kiadásom 2019 október-decemberben: 9.200 Ft.
Amennyiben 10%-os költséghányadot alkalmazok / vagyok kénytelen választani a megbízási szerződésem kapcsán, akkor adószámos magánszemélyként:
2. Az összes bevételem 90%-ának a 15%-át kell utalnom SZJA előlegként 2020 január 12-ei határidővel 2019 október-december időszakra a következő számlára:

NAV Személyi jövedelemadó magánszemélyt, őstermelőt, egyéni vállalkozót, kifizetőt terhelő kötelezettség beszedési számla HU16 10032000 06056353 00000000
adónem kód: 103

10032000-06056353-00000000
közleményben az adószámom

Vagy ha mégis választhatom a tételes költségelszámolást, akkor 40875-9200 Ft = 31675 Ft-nak a 15%-át kell elutalnom SZJA előlegként.

Ez helytálló?

3. Kell-e az SZJA-n felül még 17,5 % vagy 27% vagy 22% vagy mennyi? EHO-t (egészségügyi hozzájárulást) is utalnom ugyanezzel a határidővel, az alábbi számlára? A számítási alapja ugyanaz a jövedelem, mint az SZJA esetében? (Függetlenül a megbízási szerződésem kapcsán szerzett bruttó bértől/ jövedelmemtől?)
NAV Egészségügyi hozzájárulás magánszemélyt, őstermelőt, egyéni vállalkozót, kifizetőt terhelő kötelezettség beszedési számla HU20 10032000 06056212 00000000
adónem kód: 152
4. Van-e bármi egyéb fizetési kötelezettségem adószámos magánszemélyként?
5. Kell-e foglalkoznom a megbízási szerződésem adminisztratív oldalával KATA adóalanyként? Vagy a vállalat intéz mindent?
6. Az éves személyi jövedelemadó bevallásom határideje május 20, és nem február 25, mivel alanyi áfamentességet választottam, igaz?

Előre köszönöm szépen a segítséget!

Tisztelettel:
Szelei-Csiki Erika

0 pont pont pont

7 válasz

Kedves Erika!
A költségelszámolásról az előleg levonáskor kell nyilatkozni, de ez sem jelenti azt, hogy később a 10% helyett ne lehetne tételes elszámolást alkalmazni a bevallás beadásakor, viszont ezt az összes jövedelmére egyformán kell alkalmazni, de ez évente változtatható. Mivel adószámos magánszemélyként magánszemélyeknek tart órát, így a 17,5%-os szochot is Önnek kell befizetnie a jövedelem után (NAV Szociális hozzájárulási adó beszedési számla, adónem kód 258, 10032000-06055912 számla), ha kifizetőnek dolgozna, akkor ezt a kifizetőnek kellene fizetni, ha adószámos magánszemély, ezét a kiadott számlákon célszerű megjeleníteni, hogy adószámos magánszemély.
Ha a vállalatnak KATA adóalanyként számláz, akkor ez független az adószámos magánszemélykénti bevételétől, tehát ott nem kell figyelni a költséghányadot, ezt a jövedelmét a KATA nyomtatványon kell bevallani, és nem kell szerepeltetni az szja bevallásban.
Önnek tehát a KATA jövedelméről a KATA nyomtatványon február 25-ig kell beadnia a bevallást, az adószámos magánszemély jövedelméről és a GYED-ről pedig az szja bevallásban május 20-ig (mivel Ön fizeti meg a szochót, ezért ezt a jövedelmet nem az önálló tevékenység sorban, hanem a lentebbi szochóval csökkentett sorban kell szerepeltetnie). Adószámos magánszemélyként más fizetnivalója nincs, az adószámos magánszemélykénti jövedelme nem alanya az iparűzési adónak. KATA adózóként pedig a KATA jövedelem iparűzési adóalap, azt május 20-ig az önkormányzat felé be kell vallani és megfizetni. Ha az éves KATA bevétele meghaladja a 3.125.000 Ft-ot, akkor január 15-ig nyilatkoznia kell az önkormányzat felé, hogy a KATA szerinti 2,5 millió forintos adóalap szerint kíván adózni 2020-ban, mert így kevesebbet fizet . Ez a határidő jogvesztő hatályú, tehát 2020-ra később már nem választhatja ezt.
Üdvözlettel: Filus Jánosné Eti

4 pont pont pont

Kedves kérdező !
Számomra nem egyértelmű, hogy a KATA egyéni vallalkozás keretében működik?!
Mert ha igen akkor gyes alatt nem végezhet katas tevékenységet, csak alkalmazottal, de saját maga vagy katas vállalkozó, vagy gyesen van.

1 pont pont pont

Itt valami zavar van: Ön azt írja, hogy a nyilatkozatban ezt választotta: " „megbízási tevékenységem nem kisadózó vállalkozások tételes adóját választó (KATA) adóalanyként végzem”." Vagyis hogy NEM KATA-sként számolja el a megbízási tevékenységet. Egyébként is, KATA-s csak egyéni vállalkozó lehet, de ha már egyéni vállalkozó, akkor az adószámos magánszemélyként nem kaphat másik adószámot...
KATA-t nem választhat adószámos magánszemély. Tehát át kellene gondolni az egész helyzetet, mert itt valami nagy félreértés van. Üdvözlettel:

1 pont pont pont

Kedves Kérdező!
Felesleges ezt túlkomplikálni. Vagy egyéni vállalkozó lesz és katázhat, ha szeretne. Vagy adószámos magánszemély és nem katázhat.
Az adószámos magánszemélyek esetén sűrűn előfordul kifizetői mulasztás, és egyáltalán nem mondanám olyan adózási formának, hogy nagyon megérné. Egy egyéni vállalkozási is tud teljesen adómentes lenni.
Üdvözlettel:
Mart László

1 pont pont pont

Kedves Filus Jánosné Eti!

Köszönöm szépen a szocho esetében a megerősítést, és a helyes számlaszámot. Adószámos magánszemély ügyben minden tiszta.

Kedves Varga Anikó/Filus Jánosné Eti/Spjkönyvelő Iroda Sós Józsefné!

A céges megbízási szerződésem kapcsán: valóban ezt írja a szerződésem: "A megbízott kijelenti, hogy megbízási tevékenységét nem kisadózó vállalkozások tételes adóját választó (KATA) adóalanyként végzi."
A "nem" szócska felett elsiklottam, ezek szerint nem vagyok KATA-s (nem is igazán tudtam, hogy pontosan mit jelent). Nekem semmit sem kellett intézni a megbízási szerződés kapcsán, a cég ebben a formában foglalkoztat más kismamákat is GYES alatt, a cég részéről nem kaptam technikai feladatot (pl. legyek egyéni vállalkozó, vagy igényeljek adószámot, stb.). A cég eddigi hónapokban levonta az adóelőleget és járulékokat, nettó összeget utaltak. Azt nem tudom, hogy akkor ez milyen jogi formának számít, adóbevallásban mi lesz a teendőm, van-e felső korlátja évente a bevételemnek ebben a formában?
Illetve van-e bármi köze az angol órás tevékenységemhez (mint adószámos magánszemély), vagy végezhetem teljesen független tőle.

Köszönöm szépen!
Tisztelettel: Erika

0 pont pont pont

Kedves Filus Jánosné Eti!

Egy kérdésem mégis lenne, írja, hogy "A költségelszámolásról az előleg levonáskor kell nyilatkozni". Ezt hol, hogy tudom megtenni?
Eddig igényeltem adószámot, ott nem nyilatkoztam, legalábbis nem látom nyomát a visszaigazolásokban, hogy megtettem volna. Illetve ha most januárban utalom a két összeget a két számlára (szja és szocho), szintén nem nyilatkozok.

Köszönettel:
Erika

0 pont pont pont

Kedves Erika!
A kifizető felé kell nyilatkozni.
Eti

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ