Adózás nyugdíj után

Szép estét kívánok Mindenkinek!

A következőt szeretném kérdezni, nyugdíjas vagyok vállalkozást szeretnék, mekkora összeg felett éri meg a KATA nyugdíjas kiegészítő vállalkozásként, illetve ha nem KATA vállalkozást indítok akkor milyen adóvonzata van ennek, mennyit és milyen adónemekre kell fizetnem?

Eőre is köszönöm szépen!

Üdvözlettel!

Mocselini József

0 pont pont pont

4 válasz

2,5 milliö bevétel felett, de ez nem ennyire egyszerű. Ha kicsi a költsége, akkor jó a kata adózás

0 pont pont pont

Kedves József!
2020 január 1-től a nyugdíjas vállalkozónak is csak szja-t kell fizetnie, vagyis 100 ezer forint jövedelemből 15 ezer forintot. A nyugdíjas KATA havi 25.000 Ft, ezt havi 166.666 Ft jövedelemnél éri el (évi 2 millió forint). Tehát, ha a havi jövedelme, amit ki tud venni a vállalkozásból meghaladja ezt az összeget, akkor érdemes KATA-snak lenni. A jövedelemnek a bevétel - költségek számítanak. Ide bele kell számítani minden felmerült költséget, pl. könyvelési díj, iparűzési adó, a vállalkozás érdekében felmerült költségek.
Üdvözlettel: Filus Jánosné Eti

1 pont pont pont

Még egy dolog az előttem hozzá szólókhoz, ha bevétele katasként azonos vevőtől eléri az összess bevétel felét, akkor a NAV vélelmezi a bújtatott munkaviszonyt.

0 pont pont pont

Kedves József!
Amennyiben jövedelmet nem vesz fel a vállalkozói kivét után nem kell fizetni, csak eü. szolgáltatási járulékot.
Amennyiben profit keletkezik, a profit adózik 9 %-kal, valamint a vállalkozói osztalékalap is 15 % Szja és más önálló tevékenységből származó jövedelmek függvényében 17,5 % Szochóval.
Az ev. adózása három részből áll össze:
-saját munkabér és közterhei (vállalkozói kivét) Önnél nem kötelező!
-bevétel-költség = nyereség, tehát a nyereség adója
-nyereség-nyereségadó= osztalékalap. Tőkejövedelemnek minősül és a felvétele kötelező.
Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ