Nyugdíjas vagyok, most váltottam ki a NAV javaslatára "Adószámos magánszemély" elnevezésű adószámot társasházi adm. munkára

2020-ban kezdeném a társasházunkban az adminisztrációs munkát havi 70.000 Ft-ért.
Kérdésem az lenne, mivel nyugdíjas vagyok, mit kell havonta fizetnem és mennyit ?
Válaszukat köszönöm.
Ambrusné

0 pont pont pont

3 válasz

Kedves Klára!
Az adószámos magánszemély esetében nem számít a nyugdíjas státusz. A havi díjának 90%-a számít adóalapnak, ennek 15%-a az szja, ha nem tételes költségelszámolást választ, ezt negyedévente kell adóelőlegként befizetni minden negyedévet követő hónap 12-éig. Mivel kifizetőnek dolgozik a kifizetőnek kell a számlája után befizetni és bevallani a szocho-t, nekik ezt havonta meg kell tenni.
Üdvözlettel: Filus Jánosné Eti

1 pont pont pont

Nagyon köszönöm a gyors választ. Még azt szeretném megkérdezni ha én számlát adnék a társasháznak akkor azt a bizonyos szocho-t nekem kell megfizetni plusz a 90 % után a 15 % adót.
A válaszukat ismételten megköszönöm.
Tisztelettel Ambrusné

0 pont pont pont

Kedves Kérdező!
A szochót a kifizetőnek kell bevallani és megfizetni, azonban ehhez a munkához nem kellett volna adószám és számla, ezen nélkül is megbízási jogviszonyban elláthatta volna ezt a tevékenységet, ugyanis régóta mondom, hogy adószámos magánszemély esetén ha kifizetőtől van jövedelme, ugyanúgy számfejteni kell, mintha megbízási jogviszony lenne, valójában az is, csak számla van róla, ami szerintem teljesen felesleges. Akkor van értelme magánszemélynek adószámot kérni, ha magánszemély felé értékesít és bevételét legalizálni akarja. Tehát Öntől mindent levonnak, ahogy a Kolléganő is nagyon pontosan és precízen leírta. Aggodalomra ok nincs. Remélem sikerült eloszlatni a bizonytalanságot!
Kellemes Ünnepeket Kívánva:
Mart László

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ