Adószámos magánszemély

Tanácsot kérnék, mivelhogy a könyvelőmben már nem bízom meg a sorozatos hibái miatt. (Adóhátralék, félretájékoztatás stb.)
Nemrég váltottam kata vállalkozásról adószámosra. És pár kérdés felmerült bennem.

Például ott van a negyedéves adózás (jelenlegi könyvelőm szerint nem kell) 15% szja és 17,5% szocho. Bevétel-költségek=jövedelem.
Jó a számításom?
Jövedelem 100.000 Ft
szja:15.000 Ft
szocho: 17.500 Ft

A kézzel írt számlán min kell szerepelni?
Jelenleg
név, cím, adószám és a cégnév - szerepel a pecséten
vevő adatai
termék/szolgáltatás megnevezés
Áfa-kulcs: adómentes rövidítve: AM

A másik dolog ami érdekel, hogy mivelhogy futárral küldjük el a kész gyertyákat, aminek az összege fel van tüntetve a felsorolásban és így a végösszegben is. Jól sejtem, hogy az év végi elszámoláskor érdemes kinyomtatni a e-számlákat és átadni az új könyvelőnek?

Miket lehet elszámolni a vállalkozás kiadásaiban? Milyen kedvezményeket tudnék igénybe venni?

Jelenleg nem találtam még könyvelőt, aki érdemben is foglalkozna az ügyemmel. Sajnos nem volt szabad kapacitásuk.

Nagyon szépen köszönöm a segítségüket.

0 pont pont pont

13 válasz

Kedves Zsolt!
Negyedéves előlegeket kell fizetni adószámos magánszemélyként, de bevallást nem kell beadni.
Ha a gyertyákat magánszemélynek adja el, akkor a szochot-t Önnek kell fizetnie, de ha egy vállalkozás veszi meg (akár egyéni akár társas) akkor a vállalkozásnak kell fizetnie a szocho-t az Ön által kiállított számla alapján, sőt neki kell levonnia az szaj előleget is és befizetnie a NAV felé. Eladáskor érdemes tisztázni a vállalkozó vevővel, hogy Ön adószámos magánszemély. Én nem tartanám ördögtő valónak, ha ezt a státuszt a számláján is feltüntetné, igaz ez nem kötelező adattartalom, de hasznos. A számlára több mindent is rá lehet írni, mint ami kötelező.
Mindez akkor igaz, ha az hogy adószámosra váltott, az azt jelenti hogy adószámos magánszemély és nem egyéni vállalkozó, mint eddig.
Költségként mindaz elszámolható, ami a tevékenységhez kapcsolódik. Az anyagbeszerzés, szállítási költségek, könyvelő díja, esetleges saját gépkocsi használati költség (NAV elszámolás szerinti normával, itt nem használható az ev-kénti 500 km/hó átalány).
Év végén természetesen mindent át kell adni a könyvelőnek, nem csak a bevétel, hanem a költség számlákat is, hogy az szja bevalláshoz meg tudja állapítani a jövedelmet.
Üdvözlettel: Filus Jánosné Eti

2 pont pont pont
  • +1  
    2019.12.11. Zsolt

Nagyon szépen köszönöm a válaszát és a kijavítást is. Sajnos annyira nem vagyok otthon az adóban.

Jól értelmeztem ha magánszemélynek adok el akkor mindent én fizetek be.

Ha viszont cég/vállalkozás vásárol akkor a szochot a vállalkozás fizeti be és a szja is ő fogja rendezi?
10.000Ft kiállítok egy számlát viszont ténylegesen 6750Ft kapok kézhez?

0 pont pont pont

Kedves Zsolt mint írta én úgy értelmezem, hogy egyéni vallalkozó csak nem kata-s hanem szja-s. Azaz nem magánszemélyként hanem egyéni vállalkozásként ad és vesz.
A kiállított számlara az egyéni vallalkozás adószámát és a nyilvántartási számot, székhelyet fel kell tüntetni, amennyiben bankba kapja meg az ellenértéket, akkor a bank számla számot is fel kell tűntetni. Ha nincs pénztargépe, vagy a tevékenység amit végez nem kötelezett pénztargép használatra (elvileg a termék értékesítés az) akkor elég na számlát állít ki . Magánszemélynek még idén nyugta adása is lehetséges. A számla és a nyugta is szigorú számadású nyomtatvány, amit a nyomtatvány boltokban az adószámára adnak ki.
Adóelőleget a bevétel-költség= adóalap utan kell fizetni. Ha főfoglalkozású akkor a garantált minimumbér után kell járulékokat fizetni, akkor is ha nem vesz ki bért.
Nem tudom a lakcíméhez közel van-e könyvelő, de feltétlenül keresnie kellene, aki az ezévet míg nem keső esetleg renbe teszi és a tovabbiakban segítségére lesz.
Amennyiben a segítségére lehetek spjkonyvelo@gmail.com
B


0 pont pont pont

Kedves Sós Józsefné.

Adószámos magánszemélyként végzem a tevékenységemet. A "kata" adóformát választottam amikor elindítottam a vállalkozásomat. Sajnos ez nekünk nem érte meg. Ebből let adószámos magánszemély.

0 pont pont pont

Köszönöm gyors válaszát, de emlékeztetem, hogy kereskedelmi tevékenységet, azaz rendszeres értekesítést haszon szerzésből csak vállalkozás csinálhat. Magánszemély évi 600 000 Ft-ig adhatja adómentesen a saját ingóságait. A leírtak alapján úgy értem, gyertyakészitést végez és értékesíti. Szerintem ez vallalkozási tevékenység, amit csak engedély mellett végezhetne. Az ingatlan berbeadást szokták magánszemélykent kiadni. Termékértékesítést csak saját ingósag eladasával. Szerintem a kerületi önkormányzatot meg kellene kérdezmi. Egy-egy időszakos vásári tevékenység esetén is csak pl.őstermelői vagy egyéni vallalkozási tevékenységgel lehet eladni. Kérdezzen utána a nav ügyfélszolgálatán. Szerintem nekem fognak igazat adni. Varom valaszat.








-1 pont pont pont

Kedves Zsolt!
Adószámos magánszemélyként, ha kifizető vásárol Öntől, akkor Önt csak az szja terheli, tehát 10.000 Ft-ból 8.500 Ft-ot kap kézhez, a szocho (1.750 Ft) a kifizető költsége.
Az szja-t levonja, bevallja és befizeti Ön helyett, és befizeti a szocho-t is. Ez úgy működik, mintha megbízási díja lenne, bár nem az.
Ha magánszemélynek ad el, akkor mindent Ön fizet. Az szja bevallásban kell figyelni, mert a két féle számlából származó bevételt nem egy helyen kell szerepeltetni, amit kifizetőtől kap azt az önálló tevékenységnél, a másikat meg abban a sorban, ahol jelzik, hogy saját maga fizeti a szocho-t.
Üdvözlettel: Filus Jánosné Eti

1 pont pont pont
  • +1  
    2019.12.11. Zsolt

Kedves Topcount Kft.

Nagyon szépen köszönöm hogy ennyit segít nekem. Úgy érzem már kezdem érteni a dolgokat.
Gyorsan megnéztem hogy merre is vannak. Sajnos nagyon nagy távolságra. A válaszaiból kiderült hogy csak az áfa mentes vállalkozásokra van specializálódva. És igencsak teljes körű az ismerete.


Tisztelt Spjkönyvelő Iroda Sós Józsefné.

Akkor viszont hogy kaphattam meg az adószámot? Amikor ajánlották nekünk ezt az adózási formát egyből meg is nézték hogy lehet e fojtani ezt a tevékenységet. ÖVTJ szerint lett megnézve. És mint ahogy lehet látni lehet folytatni. Igen én készítem és árusítom a gyertyát megrendelésre.

0 pont pont pont

Az egyéni vállalkozás meghatározása és a tevékenységi formák elhatárolása

Kezdjük a könnyebbnek tűnő résszel: ki minősül egyéni vállalkozónak? Az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvény (Ev.tv.) meghatározza az egyéni vállalkozói tevékenység lényegét.

Ez alapján Magyarországon természetes személy üzletszerű, rendszeres, nyereség- és vagyonszerzési célú, saját gazdasági kockázatvállalás melletti gazdasági tevékenységet egyéni vállalkozóként végezhet. Ez egy olyan meghatározás, melyet szó szerint betartva szinte el sem képzelhető, hogy magánszemélyként egyéni vállalkozáson kívül bármilyen más formában is lehetne tevékenységet végezni, mivel szinte mindenre érvényes lehet az „üzletszerűség”, a „rendszeresség”, valamint a „nyereség- és vagyonszerzési cél”.

Ha továbbmegyünk, egy kis segítséget mégis kapunk a jogalkotótól, hiszen az Ev.tv. felsorolja, hogy milyen tevékenységekre nem kell alkalmazni az egyéni vállalkozókra vonatkozó szabályokat. Ezek a következők:

a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti mezőgazdasági őstermelői tevékenység,
a szolgáltató állatorvosi tevékenység,
az ügyvédi tevékenység,
az egyéni szabadalmi ügyvivői tevékenység,
a közjegyzői tevékenység,
az önálló bírósági végrehajtói tevékenység.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) pedig kiemeli, hogy nem minősül egyéni vállalkozónak az a magánszemély, aki

az ingatlan-bérbeadási,
az egyéb szálláshely-szolgáltatási

tevékenységéből származó bevételére az önálló tevékenységből származó jövedelemre, vagy a tételes átalányadózásra vonatkozó rendelkezések alkalmazását választja.

E két tevékenységnél vegyük figyelembe, hogy a jogszabály ezzel nem azt mondja ki, hogy nem lehet egyéni vállalkozóként végezni az ingatlan bérbeadást vagy az egyéb szálláshely-szolgáltatást, hanem azt fogalmazza meg, hogy ez nem minősül egyéni vállalkozási tevékenységnek akkor, ha önálló tevékenységből származó jövedelemként vagy tételes átalányadózással kívánja leadózni a magánszemély e jövedelmeket.

Egy nagyon régi adóhatósági tájékoztató alapján – mely természetesen nem tekinthető jogforrásnak – kapunk még egy iránymutatást, amely a szellemi szabad foglalkozásúakra vonatkozik. Bár a tájékoztató régi, önmagában e tevékenység adójogi megítélése azóta sem változott, azaz a szellemi szabadfoglalkozású tevékenységet végzők a mai napig gyakorta végzik adószámos magánszemélyként a tevékenységüket és ezt az adózási módot az adóhatóság sem vitatja.

Ha a tevékenységünk nem tartozik a fenti, konkrétan „besorolt” kategóriákba, akkor viszont át kell gondolnunk, hogy az milyen mértékben minősül üzletszerűnek, rendszeresnek, nyereségorientáltnak.

Sajnos nincs olyan jogszabály Magyarországon, ami konkrétan meghatározná, hogy mit kell értenünk e fogalmak alatt, így csak és kizárólag az általunk végezni kívánt tevékenység összes körülményét figyelembe véve tudjuk meghatározni, hogy egyéni vállalkozói vagy adószámos magánszemély kategóriájába tartozik, hiszen például rendszeres nem csak egy naponta vagy hetente ismétlődő tevékenység lehet, hanem akár egy havi vagy kéthavi, de akár félévente ismétlődő tevékenység is minősülhet rendszeresnek. Emellett a tevékenységek nagy része üzletszerűnek is mondható, hiszen azt épp azért végzi az adott magánszemély, mert nyereséget szeretne elérni általa.

Mindent figyelembe véve azt lehet mondani, hogy amennyiben még nem tudjuk pontosan, hogy az általunk végezni kívánt tevékenység mennyire fog hosszútávon működni, vagy mennyire fog nyereséget termelni és egyelőre csak ki szeretnénk próbálni, hogy egyáltalán működik-e, ez esetben – véleményem szerint – érdemes adószámos magánszemélyként elkezdeni, és amennyiben egyértelművé válik, hogy rendszeres és üzletszerű lesz, akkor elég megváltoztatni a tevékenységi formánkat!

Ne felejtsük el az általános forgalmi adót!

A rendszeresség és üzletszerűség mindemellett az áfa szempontjából is igen fontos, mivel az általános forgalmi adóról szóló törvény adóalanynak tekint minden személyt, aki saját neve alatt üzletszerűen, illetőleg tartósan vagy rendszeres jelleggel folytatja ellenérték elérésére irányuló vagy azt eredményező, független formában végzett tevékenységét, tekintet nélkül annak helyére, céljára és eredményére.

Ez persze nem azt jelenti, hogy amennyiben a fentiek igazak ránk, egyéni vállalkozóvá kell válnunk, csupán annyit jelent, hogy a feltételek teljesülése esetén adószámos magánszemélyként is áfa alannyá válunk és ez további kötelezettségeket jelent számunkra.

Nézzünk néhány fontosabb eltérést a két tevékenységi forma között! A teljesség igénye nélkül szeretnék kiemelni néhány eltérést a két tevékenységi forma között, amire érdemes odafigyelni.

Kifizetőnek történő számlázás

Nagyon fontos és ezért érdemes odafigyelni arra, hogyha például egy gazdasági társaság (vagy más kifizetőnek minősülő személy) felé állítunk ki számlát, akkor egyéni vállalkozóként a teljes összeget megkapjuk, adófizetési kötelezettségünket pedig önadózással teljesítjük, azaz mi valljuk be és fizetjük meg az adót.

Ha viszont adószámos magánszemélyként számlázunk kifizetőnek, akkor a partnerünknek keletkezik adólevonási, bevallási és befizetési kötelezettsége, így tőle már csak a leadózott összeget kapjuk meg (és természetesen egy igazolást, mely alapján az éves bevallásunkba beállítjuk az abban szereplő adatokat), így kevesebb adminisztrációs feladatunk lesz év közben.

Költségelszámolás, egyéb adófizetési kötelezettségek

Az adószámos magánszemélyek költségelszámolása korlátozottabb, mint az egyéni vállalkozóké, mivel ők nem számolhatnak el maguk számára bért/kivétet, továbbá korlátozás van az értékcsökkenési leírás elszámolásában is.

Viszont a kifizetőnek történő tevékenység folytatása során az adószámos magánszemély nyilatkozhat költségelszámolás mértékéről, így már év közben is kevesebb adófizetési kötelezettsége keletkezhet, mint az egyéni vállalkozónak, bár ez inkább csak cash-flow előnyt jelent, hiszen végül mindenki csak a ténylegesen felmerült és igazolt költségét számolhatja el.

Adók tekintetében az egyéni vállalkozónak iparűzési adó fizetési kötelezettsége van, míg az adószámos magánszemélynek nincs, valamint a vállalkozónak meg kell fizetnie a minimum járulékokat is, ha nincs máshol főállása. Adószámos magánszemély esetén nem kell minimum járulékokat fizetni.

Veszteségelhatárolás

Mindkét tevékenységi forma esetén a jövedelem meghatározása úgy történik, hogy a bevételekből levonásra kerülnek a tevékenység végzésével kapcsolatban felmerült és elszámolható költségek.

A különbség abban áll, hogy míg az adószámos magánszemély maximum annyi költséget számolhat el, amekkora bevétele volt (azaz az elszámolható költsége kisebb a bevételénél vagy egyenlő azzal), addig az egyéni vállalkozó a bevételét meghaladó költségeket is elszámolhatja.

Az így keletkezett negatív eredményét, azaz veszteségét az egyéni vállalkozó, a következő évre átviheti (bizonyos feltételek figyelembevételével), azaz a veszteségét elhatárolhatja. Ez pedig azért előnyös, mert az előző évről áthozott költségek levonhatóvá válnak a következő évi bevételből, ami a következő év adóját csökkenti, míg az adószámos magánszemély esetén a többletköltségek „elvesznek”.

Bejelentés, bevallás

Az egyéni vállalkozó adószámát közvetlenül nem az adóhatóságtól kapja, hanem a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalánál kell bejelenteni a tevékenység végzésének megkezdését és ez a hivatal küldi meg az adószámot. Az itt nem szereplő, adóhatóság számára szükséges adatokat a ’T101E nyomtatványon kell bejelenteni. Ezzel szemben az adószámos magánszemély a ’T101-es nyomtatványon kér adószámot és ezen jelent be minden egyéb, az adóhatóság számára szükséges adatot.

A bevallási határidő is eltér: az éves személyi jövedelemadó bevallását (’53-as bevallás) az egyéni vállalkozó a következő év február 25-ig, míg az adószámos magánszemély május 20-ig köteles benyújtani.

A felsorolást lehetne még folytatni, hiszen rengeteg szempont alapján lehetne összehasonlítani a két tevékenységi formát, azonban e cikk célját és terjedelmét ez meghaladja, így csak néhány fontos dolgot emeltem ki.
Üdvbözlettel: Sós Józsefné

0 pont pont pont

Oh igen ezt mind tudom hogy sok mindenben tér el. Adózás szempontjából(kata adó, ipa stb.) az adószámos magánszemély jobb még számomra. Mivelhogy fejlődő szakaszban vagyok. Jóformán az összes bevételt elviszik a vállalkozáshoz szükséges öntőformák, gépek és eszközök, alapanyagok beszerzése. Ezt a kata alatt nem tudtam volna megcsinálni. Természetesen idővel amikor elérem azt a szintet hogy most már megéri adóformát váltani váltok is. De a jelenlegi csúcs bevételem 50.000Ft is alig kerüli el amiből még ki kell vonni minden adót. Csak a viasz havonta kb 10.000Ft. erre jön még a kiegészítők. Színezők, kanócok kb 3000Ft. Akkor nincs forma, se felolvasztva a viasz. Sajnos főállásúként tudom csak a katát vinni. Mint ahogy láthatja más esélyem nincs mint hogy adószámos magánszemély legyek aminek az adózása még kedvezőbb mint a kata.

0 pont pont pont

De ha tudnak valami jó adóformát ajánlani benne vagyok. Gyed és gyes mellett is lehet végezni. A párom nevén van minden, mert a szerződésem nem engedi hogy egyéb kereső tevékenységet végezzek.

0 pont pont pont

Kedves Zsolt!
Azért vállalok csak áfa mentes vállalkozásokat, mert 2018-ban egy gyógyszerallergia miatt nagyon beteg voltam, ez felvetett egyéb egészségügyi problémákat is, ezért az összes áfás ügyfelemnek felmondtam. Felelősséggel csak áfa mentes ügyfeleket tudok vállalni, mert az áfa határidőt ugye mindig be kell tartani.
A jó adózási forma kiváltásához, ha telefonon felhívna, akkor esetleg tudnék tippeket adni.
Üdvözlettel: Filus Jánosné Eti

1 pont pont pont
  • +1  
    2019.12.13. Zsolt

Sajnálattal olvasom hogy ilyen helyzetbe került. De viszont örvendetes hogy nem adta fel a dolgot. Én is így vagyok sajnos. Gerinc sérvem van és emiatt nem tudok minden munkát huzamosabb ideig elvégezni. Ezért is kezdtem bele a gyertyázásba a munkahelyen mellett. Hétfőn keresni fogom önt ha megfelel. Az elérhetőségét megnéztem és el is mentettem a telefonban.

0 pont pont pont

Kedves Zsolt!
Hétfőn délelőtt jó, ha felhív, délután sajnos nem.
Üdvözlettel: Filusné Eti

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ