Táppénz

Sziasztok!

Ha táppénzen van egy alkalmazott, akkor kirúghatja őt a munkáltatója? Ha igen, milyen indok(ok)kal?

Előre is köszönöm.

0 pont pont pont

5 válasz

Kedves János,

A munkáltató a betegség miatti keresőképtelenség alatt is közölheti a felmondást, azonban a felmondási idő legkorábban a betegség miatti keresőképtelenség, legfeljebb azonban a betegszabadság lejártát követő egy év lejártát követő napon kezdődik.

Ha a munkavállaló törvényes mentesülési okból - pld. keresőképtelen betegsége miatt - nem végez munkát, ugyanezen okból a munkavégzés hiányára a munkáltató a munkaviszonyt felmondó intézkedését nem alapíthatja, továbbá a keresőképtelenség a munkaköri feladatok ellátására való alkalmatlanságot nem alapozza meg.

2 pont pont pont

A munkáltató megteheti, hogy a betegség ideje alatt felmond az alkalmazottjának, sajnos.

V.András
:(

2 pont pont pont

Kedves János!
Sajnos a legtöbb esetben nem kell indokolnia a munkáltatónak a felmondását, ha rendes felmondással mond fel. Ha a felmondást közlik a munkavállalóval mielőtt táppénzre kerülne, akkor sajnos nem halasztódik a felmondás, az a közölt időpontban hatályba lép, és táppénz is csak a felmondás napjáig jár.
Üdvözlettel: Filus Jánosné Eti

2 pont pont pont

Tegyük fel, hogy az alkalmazott táppénzen van már 1 hete, majd 1 hónap múlva is táppénzen lesz és akkor közlik vele a felmondást, de a beteg alkalmazott még 5 hónapig táppénzen lesz, akkor csak ha vége a táppénznek, akkor szűnik meg a munkaviszonya, ugye? Jól értem?

0 pont pont pont

Kedves János!
Ha folyamatosan táppénzen van, és a táppénz megkezdése után közlik vele a felmondást, akkor a felmondás napja a folyamatos táppénz utolsó napja lesz, vagyis az utolsó napon szűnik meg a munkaviszony. A táppénz ideje alatt ekkor nem szüntethető meg a munkaviszony. A táppénz bejelentésekor nyilatkozni kell a munkáltatónak, hogy mikor szűnik meg a munkaviszony, tehát mivel ekkor még nincs felmondás, a táppénz ideje alatt már nem s lehet, mert a továbbiakban csak a táppénzes papírt kell beküldeni a TB-nek.
Üdvözlettel: Filus Jánosné Eti

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ