ÁFA körbe való csatlakozás

Tisztelt Fórum!
Szeretném a tanácsukat kérni! Csavarboltot üzemeltetek, és a kezdéskor áfa alanyi mentes körben indultam. Az évek alatt szépen fejlődött a bolt, és néhány nagy vevőmmel egyeztetve úgy döntöttem, hogy átlépek az ÁFA körbe, mivel ebben az esetben jóval többet tudnak vásárolni tőlem, mivel ezek után a kiállított számláim alapján ugye vissza lehet igényelni az áfát.
A problémám az, hogy a boltban van kb. 3-3,5 millió értékben áru. Ha most január 1-én átlépek az áfa körbe, akkor ugye ennek a hatalmas árumennyiségnek úgy tudom, hogy nincs semmilyen módja annak, hogy a NAV figyelembe venné az áfa tartalmát, tehát ennek a közel 3,5 milliónyi árunak az árréssel növelt részével együtt az eladás után fizetem be az áfáját, és csak a január 1. után vásárolt árumnak igényelhetem vissza az áfa tartalmát!.
A kérdésem az lenne hogy ez az információm teljesen helytálló, vagy létezik jelenleg a magyar adószabályok között valami megoldás a helyzetemre?
Az áfa körbe átlépő boltok, akiknek lehetetlenség lenulláznia előtte az árukészletét, nincsen semmilyen mód arra, hogy a meglévő árukészletük után, ha részben is, de vissza lehessen igényelni a számlák után az áfát, hogy ne legyenek az átlépést követően ilyen hatalmas mínuszban?

Előre is köszönöm szépen a választ, amit nagyon várok!

Tisztelettel: Horváth Krisztián

0 pont pont pont

4 válasz

Kedves Krisztián!
Erre írásban nem tudok válaszolni, esetleg telefonon.
Üdvözlettel: Filus Jánosné Eti 30/4206734

1 pont pont pont

Kedves Krisztián!

Az alanyi mentesség időszakában beszerzett készletre törvényesen sajnos nem alapozhat utólag ÁFA visszaigénylési jogot.
Ebben az esetben a készletértéknek része a beszerzést terhelő ÁFA. Amennyiben eladási árának meghatározásakor az ÁFA-s időszakában érvényesíteni tudja (Eladási ár = áfa-s beszerzési ár + árrés + felszámított áfa) akkor nem bukja el, hanem áthárítja azt a vevőire. Amennyiben nem, az sajnos más kérdés...

Célszerű lehet a készletből amit csak lehet, még az idei áfa mentes időszakában értékesíteni (természetesen, amennyiben a bevételi értékhatára elbírja.)

Üdvözlettel, Kulcsár Erzsébet

3 pont pont pont

Tisztelt Krisztián!
Pontosan úgy van, ahogy a kollégák mondják! Aki alanyi áfa-mentes áfa fizetésre nem kötelezett, de a beszerzései áfáját sem vonhatja le. Áfa tv. 187 § (2)-bek B) pont.
Üdvözlettel:
Mart László

2 pont pont pont

Kedves Krisztián!
Javaslatom, hogy keressen fel egy könyvelőt, a legjobb tanácsot naprakészen könyvelő tud segíteni.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ