Másodállású egyéni vállalkozó év végi teendői

Mérlegképes könyvelői végzettségem van, így másodállású egyéni vállalkozásom könyvelését magamnak csinálom. A havi ügymenetet tudom, de szeretnék egy kis segítséget kérni, hogy év végén milyen bevallásokat, adatszolgtatásokat kell csinálni, nehogy elfelejtsek valamit. Néhány plusz információ: alanyi mentes vagyok, külföldi beszerzésem volt, illetve alkalmi munkavállalóm is volt. Előre is köszönöm szépen a segítséget!
Üdvözlettel
Kovács Béla

0 pont pont pont

4 válasz

Kedves Kolléga!
Vannak ugye a havi bevallások, a 08-as és 58-as, esetleg a negyedéves 01-es. Év végén a munkavállalóknak, alkalmi munkavállalóknak ki kell adni az M30-as igazolást és a járulékigazolást.
Egyéni vállalkozóként az éves jövedelemről az szja bevallásban vagy a KATA bevallásban kell számot adni, valamint az iparűzési adó bevallást kell beadni. Ezen kívül lehet KSH bevallása, ha erről értesíti a KSH. Tulajdonképpen Önre is ugyanazok vonatkoznak, mint egyéni vállalkozó ügyfeleire.
Üdvözlettel: Filus Jánosné Eti

1 pont pont pont

Köszönöm szépen a választ! Nem könyvelés területén tevékenykedik a vállalkozásom.

0 pont pont pont

Kedves Kolléga!
Annyival egészíteném ki az előttem szólót, hogy külföldi beszerzés esetén még áfa bevallás is szükséges lehet sőt áfa fizetési kötelezettségi is fennállhat. Ha Eu-s a partner akkor pedig közösségi adószám és közösségi összesítő is szükséges, vagy lehet mentes éves szinte 10.000 Euróig, de ne a mostani árfolyammal számoljon, hanem a csatlakozáskor érvényes MNB árfolyamon.
Mart László

1 pont pont pont

Csak egy kérdésem lenne, ha a saját bevallását nem tudja elkésziteni, akkor miért vállal könyvelést. Ha mérlegképes könyvelő, akkor ezekkel tisztában kellene legyen. En a magam nevében azt mondom, hogy csak olyan tevékenységet (ügyfelet) vallalok, amit meg is tudok csinálni. A tovabbképzesen mindig elmondják a valtozásokat is és felhívjak a figyelmet egyes kétséges elszámolasokkal kapcsolatvan.

-2 pont pont pont
  • -1  Nem olvasta el, hogy pontosan mit írt a kérdező.
    2019.12.05. Katz Anna

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ