KATA-s egyéni vállalkozás (AAM) külföldön

Tisztelt Fórumozók!
2020 januárjától az a lehetőség áll fent, hogy egy németországi építőipari cég alvállalkozásában dolgozhassak. Ahogy pár fórumon olvastam, az építőipari KATA-s, alanyi adómentes egyéni vállalkozásnak ott kell adóznia, ahol a külföldi tevékenységét végzi. Meg szeretném kérdezni, hogy kétnyelvű számla szükséges-e hozzá, vagy a német nyelvű is elegendő a magyar könyvelőnek? Válaszukat előre is köszönöm!

0 pont pont pont

7 válasz

Elnézést. Még azt szerettem volna tudni, hogy kell e EU-s adószámot kiváltanom?

0 pont pont pont

Kedves Kérdező!

Mindenképpen ott adozik, ahol a tevékenységét végzi. Kétnyelvü számla nem kell, elég csaka német nyelvü...

V.András

0 pont pont pont

Kedves Kérdező!

Az ügylet megítéléséhez elsősorban azon tagállam hatályos adótörvényeinek ismerete szükséges , amelyben az egyéni vállalkozási tevékenységet folytatni kívánja. Előfordulhat ugyanis, hogy az egyéni vállalkozónak az adott országban be kell jelentkeznie és ott adószámot kell kérnie.

Üdvözlettel: Kornsee Gabriella

0 pont pont pont

A teljesítés helye szerint számláz, EU-n belül kell rendelkezzen EU-s adószámmal. És attól melyik államban szeretne számlázni, meg kell tudakolni, hogy ki kell-e váltani adószámot ottanit, vagy sem. A külföldi adóalanynak az adószáma is kell EU-n belüli számlázás esetén, mert az 96A60-on is be kell vallani, fordított adózás, vagy mentes az adó alól kategóriában. De szerintem ezt jobb lenne könyvelővel megbeszélni, mert nem minden könyvelő vállalja az építőipari tevékenység könyvelését, valamint a cég alapítás előtt én ajánlanám, hogy mindenképpen keressen fel egy könyvelőt, hogy mielőtt megalakítja céget, előtte megállapíthassák, hogy milyen tevékenységeket szeretne csinálni, (szj és vagy teáor szerinti), és milyen engedélyek, szakmai végzettség, engedély szükségeltetik a tevékenység végzéséhez. Csak utána mennék ügyvédhez, ha már tudom mit akarok.

1 pont pont pont

A kétnyelmű számlára az a véleményem, hogy a NAV miatt ajánlatos olyan számlázó programot venni, vagy bérelni, amelyik tudja a kétnyelvű számlázást, igy nem lesz probléma egy esetleges ellenőrzés során.

0 pont pont pont

Eu-adöszam kell ha még nem mondta volna senki.

0 pont pont pont

Kedves Zoltán!
A magyar nyelvű szöveget a NAV ellenőrzés esetén teszi kötelezővé, tehát ha nincs rajta magyarul, akkor kötelező hiteles fordítást fognak kérni.
Üdvözlettel: Filus Jánosné Eti

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ