Hiányos számla

Tisztelt szakértők!
Katás-ként lemaradt a "kisadozó" megnevezés a számlákról. Hibáztam, nem tudtam hogy rá kell írni. Vajon a könyvelőmnek nem kellett volna figyelni és jelezni a hiányosságot?
Elmarasztalható-e a könyvelő?

Köszönettel: Tóth Péter

0 pont pont pont

4 válasz

Kedves Péter!

Véleményem szerint a vállalkozás kiváltásakor és az első számlázás előtt szükséges átbeszélni a számlázás folyamatát is az új partnerrel, illetve a számla kötelező tartalmi elemeit. Ekkor kellett volna, hogy szó essen arról, hogy a "kisadózó" megnevezésnek kötelező szerepelnie a számlán.
Ha véletlenül ez a megbeszéléskor elmaradt, akkor amikor leadja a könyvelő felé a számláit, ott is fel kellett volna, hogy tűnjön a hiányosság.
Ha sajnos ez elmaradt, akkor érdemes megnéznie a kettejük között kötött szerződést, hogy ezen hiba /hiányosság melyikük felelősségéhez tartozik.

De persze nem beszélnék magam, illetve a szakmám ellen sem, sajnos követünk el hibákat, de ezeket a legtöbb esetben ki lehet javítani. Ha tanácsolhatom, akkor mielőtt bármit tenne beszéljen a könyvelőjével, és módosítsák a számlákat, hogy azok helyesek legyenek!

Üdvözlettel
Kis Nikolett

1 pont pont pont

Kedves Kérdező!

Csatlakozom az előző válaszolóhoz. A számlázás mikéntjéről a könyvelőjével kellett volna egyeztetnie.

V.András

1 pont pont pont

Én is csatlakozom. A könyvelővel beszéljék meg hogyan tudják kijavítani. Ha a befogadó a számlát már kifizette, próbáljon meg a vevővel beszélni, és jelezni felé, hogy Kisadózó, mert ezt még okozhat gondot az évvégi elszámolásnál. Ajánlom a vevők felé a szerződésben is feltüntetni, hogy kisadózó vállalkozó. Nem törnék pálcát a könyvelők felett, legtöbbször arról van szó, hogy szó elszáll, irás megmarad. Én minden esetben leirom az új ügyfeleknek mik a teendői, mert ha "elfelejti" a számlát megfelelően kiállítani, mindig az adózó a hiábás, azt büntetik meg.

1 pont pont pont

Tisztelt Könyvelő!
A számlázás nem a könyvelő dolga, azt minden esetben a vállalkozó végzi. A könyvelőnek az a feladata, hogy megvizsgálja a számlát, hogy jó-e és könyvelhető-e illetve ha már hibás jelezze a vállalkozó felé és kérje a javítását. A könyvelő a könyvelés szakszerűségért felel, valamint az adóbevallások határidőben történő beküldésért. A külsős felekkel történő szerződéskötés és számlázás mindig a vállalkozó feladata, persze egy jó könyvelő tanácsot ad, hogy mikor mit és hogyan kell csinálni.
Amúgy egy számlát lesztornózni és újat adni két perc.
A kisadózó jogállást fel kell tüntetni, én pl. mindig elmondom az ügyfeleimnek, hogy hogyan kell számlázni, de ez inkább tanácsadói sem mint könyvelői felelősség.
Üdvözlettel:
Mart László

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ