Online termékeladás

Szeretném eladni az általam varrt termékeket online, de nem szeretnék vállalkozást indítani rögtön, hiszen ha nincs rá kereslet vagy lassan indul be az eladás, akkor nem éri meg a költségek miatt. Sehonnan sem kaptam egyértelmű választ, még a NAV-tól sem. Facebook oldalt szeretnék indítani, de a vásárlás egy online piactéren történne (pl. Meska). Kérdésem az lenne, hogy ezt hogyan lehetne a legköltséghatékonyabban megoldani? Sajnos az adószámmal kapcsolatosan is sok eltérő információ kering. Valaki szerint lehet, de van aki szerint az online elérhetőség miatt ez kimeríti az "üzletszerűség" fogalmát, még akkor is ha csak 5 eladásom lenne egy hónapban. Jelenleg munkanélküli vagyok, de ebben az átmeneti időszakban is szeretném lekötni magam és egy kis pénzt keresni. Szeretném legális módon, de csak akkor vágok bele ha meg is éri. A valós bevételek után szeretnék adózni, de sajnos ha jól értelmezem az igazán kicsi eladókra nem igazán van kedvező adózási forma. Az alkalomszerű eladókra és a vállalkozást alapítani akarók számára van, az én esetem pedig valahol a kettő között lehet. Teljesen tanácstalan vagyok. :)
A válaszokat előre is köszönöm.

0 pont pont pont

5 válasz

Kedves Clara!
Adószámos magánszemélyként végezhet saját előállítású, kézműves termék eladást, a MESKA-n is vannak ilyen eladók, akik nem e.v-k. Az, hogy mit jelent a NAV számára az üzletszerű, sajnos sehonnan nem derül ki, csak ha ők utólag azt mondják, hogy ez mégiscsak üzletszerű volt.
Üdvözlettel: Filus Jánosné Eti

2 pont pont pont

Köszönöm :) Akkor belevágok így. Utólag a NAV ezért büntethet vagy csak kötelezhet a vállalkozás megalapítására?

0 pont pont pont

kicsit off de volt ez a vállalkozóvá válási támogatás munkanélküliek számára. a helyi munkaügyi központban érdemes lenne megkérdezni, hogy tart-e még a jelentkezési határidő.
2 fajta is volt.

Egyébként a nav büntethet visszamenőleg is, hogyha azt vélelmezi, hogy mégis üzletszerű volt a kereskedelem.

1 pont pont pont
  • +1  
    2019.11.22. Clara

Köszönöm, de pont arról van szó, hogy a Fiatalok vállalkozóvá válását támogató programban veszek részt. Csak, mint általában a beígért idei indulás januárra vagy februárra tehető. :/ Feltétele azonban, hogy nem lehet az induláskor se munkám, se másik vállalkozásom. És ott nem is ezzel a varással szeretnék indulni, hanem egy teljesen más ötlettel. :) Próbaképp jó lesz az adószám, nem hiszem hogy rögtön hatalmas eladásaim lesznek.

0 pont pont pont

Én az Ön helyében kihagynám a ezt a próbálkozási módot. Azt, hogy varr egy-két ruhát és megpróbálja eladni, azt megteheti, mint saját tulajdonú eszköz, de nem érheti el a NAV által üzletszerűnek nevezett munkát. Például van Önnek több használt ruhája, amit szeretne eladni pld. a jófogáson mint magánszemély. Ha nem éri el az adókötelezettséget, vagy a fentiekben részletezettet, akkor mehet. De új termék értékesítését üzletszerűnek fogja a NAV tekinteni. Erre ki kell váltani a vállalkozói igazolványt. Megpróbálhatja még egy használt boltban felvásároltatni vagy bizományban eladatni. Én nem várnék a jövőre, amennyiben ebből szeretne megélni, pénzt keresni legolcsóbb az egyéni vállalkozás, többféle tevékenységet lehet felvenni a körbe. Az indítás nem kerül pénzébe, mert az internetes értékesítéshez nem kell szakvégzettség, a kerületi önkormányzat műszaki igazgatóságán tudnak segíteni Önnek. Amennyiben továbbiakra kíváncsi célszerűbbnek találom egy könyvelőt megkeresni, hogy átbeszéljék töviről hegyire.Igaz annak anyag vonzata van.(díja). Amennyiben megkeres szívesen állok rendelkezésére.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ