KATA-s egyéni vállalkozás alternatívái

Kedves szakértők!
KATA-s egyéni vállalkozó vagyok. Kevés a kiadásom és sajnos a bevételem is, "beszorultam" havi 180e körüli bevételbe (KATA után), ami a családom megélhetését fedezi, de fejlődni így nem tudok. Lehetőségem van most egy pályázatra, melyhez új vállalkozást kell indítani.
A Kata tv. szerint, ha az egyéni vállalkozó megszünteti a vállalkozását és adóalanyiságát, akkor a tárgyévben már nem lehet katás vállalkozó és az azt követő 12 hónapban sem.
Önök milyen vállalkozási és adózási formát ajánlanának a KATA helyett?

0 pont pont pont

13 válasz

Kedves Zsolt!
A fenti szabály arra vonatkozik, ha Ön kilép a kata-ból, vagy kizárják. Ha szabályosan megszünteti a vállalkozást, akkor megszűnik az adószáma is. Egy új vállalkozás indításakor Ön új adószámot kap, ahol lehet kata-s.
Üdvözlettel: Filus Jánosné Eti

-1 pont pont pont

Köszönöm szépen!
Bocsánat de nem biztos, hogy értem. Tehát megszüntetem a vállakozást de katát nem? Tehát a vállakozást megszüntetem a katat pedig szüneteltetem?

0 pont pont pont

Kedves Zsolt!
A vállalkozás megszűnik az azt jelenti, hogy vele együtt a kata is megszűnik, mert már nincs vállalkozás. Vagyis nem szünteti meg a kata-t, a vállalkozás szűnik meg. Ez a csavar a dologban. Tehát, ha ezek után Ön egy új vállalkozást indít, az egy új viszony és arra kérheti újból a kata-t. Ha tetszik, ez egy kiskapu. A kata-t nem lehet szüneteltetni, csak felmondani, vagy a vállalkozás megszűnése miatt értelmetlen lesz.
Üdvözlettel: Filus Jánosné Eti

-1 pont pont pont

A kata-t is lehet szüneteltetni, de legalább egy hönapig kell a szünetelésnek tartani.

-1 pont pont pont

A palyázat nem fogja Önnek biztosítani, hogy több lesz a bevétele. Milyen palyázatra gondol, fiatalok vállalkozási pályázatára gondol?! HA igen, akkor a munkaügyi nyilvántartó tud önnek segítséget adni, hogy mely tevékenységekre kap pályázatot és mik az előfeltételek.

0 pont pont pont

Ha a KATAS-s egyéni vállalkozó megszűnteti a vállalkozását 2 évig nem választhat kata-t.

1 pont pont pont

Köszönöm szépen!
A két válasz közül nem tudok most dönteni.

"A vállalkozás megszűnik az azt jelenti, hogy vele együtt a kata is megszűnik, mert már nincs vállalkozás. Vagyis nem szünteti meg a kata-t, a vállalkozás szűnik meg. Ez a csavar a dologban. Tehát, ha ezek után Ön egy új vállalkozást indít, az egy új viszony és arra kérheti újból a kata-t. "

"Ha a KATAS-s egyéni vállalkozó megszűnteti a vállalkozását 2 évig nem választhat kata-t."

Tehát meg lehet oldani amit az első válaszban ajánlottak?

0 pont pont pont

Kedves Zsolt!
Nem lehet megoldani amit az első válaszban ajánlottak. A tv.-ben benne van, hogy aki a KATA-s vállalkozását megszünteti az 2 évig nem választhatja a KATA-t. Pl. most KATA-s, legközelebb 2021. évtől jelentkezhet be KATA-ra.
Ha a pályázati kiírás úgy szól, hogy nem lehet az elmúlt 3 évben vállalkozása, akkor hiába szünteti meg és indít újat akkor nem fogja megkapni a támogatást - ezt ellenőrzi a hatóság, azaz a pályázatot kiíró.

0 pont pont pont

Szerintem is igy van mint Binder Edit irt.

0 pont pont pont

Értem, sajnos én is így gondoltam, de az első válasznál felcsillant a remény.
Nincs megkötés, hogy előtte mennyi ideig nem lehet vállakozásom, csak új vállakozásnak kell lennie.
GINOP-5.2.7-18 pályázatról van szó.

Önök milyen vállalkozási és adózási formát ajánlanának a KATA helyett? (kevés költség, 250-300e várható bevétel esetét, + lenne 300támogatás)

0 pont pont pont

Kedves Zsolt!
Amennyiben mondjuk lenne, vagy van heti harminchat órát elérő munkaviszonya és átjelentkezik Szja hatálya alá, lehet havi szinten adó és járulékmentes, de kata hatálya alá két évig nem térhet vissza, viszont a bevételt itt célszerű elköltségelni.
Üdvözlettel:
Mart László

1 pont pont pont

Kedves Zsolt!
Keressen egy könyvelőt aki a konkrétumok birtokaban releváns megoldást fogvtudni adni Önnek a vallalkozasa ügyében.

0 pont pont pont

Kedves Zsolt!
Feltettem ezt a kérdést a NAV-nak. Nekem volt már olyan kata-s egyéni vállalkozóm, akit a NAV kitett a kata-ból, megszüntette az egyéni vállalkozását, pár napon belül alapított egy Bt-t, amit bejelentett kata alá, és saját magát mint kisadózót bejelentette. Ez működött, engedélyezték. Most állásfoglalást kértem, hogy mit jelent pontosan az, hogy az nem választhatja a kata-t, akinek az adószámát az adóhatóság törölte. Jogilag a törlés és a saját elhatározásból történő megszűnés között ég és föld a különbség.
Üdvözlettel: Filus Jánosné Eti

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ