Alanyi adómentes adózóként számla kiállítás

Tisztelt Hölgyem / Uram!

Egyéni vállalkozás indítását tervezem, eredeti elképzelés szerint alanyi adómentes adózóként. Azt a tájékoztatást kaptam, hogy egy termék vásárlásakor és annak értékesítésekor nem a bruttó árra számítom fel a saját árresemet, hanem a nettó értékre. Kérdésem az lenne, hogy ez a tényleg lehetséges - e. Amennyiben igen, mi alapján lesz nyeresége a vállalkozásnak?

Köszönöm válaszát.
Adri

0 pont pont pont

2 válasz

Kedves Adri,
Az alanyi adómentességen, gondolom alanyi ÁFA mentességet értett. Ez azt jelenti, hogy a beszerzései ÁFÁ-ját Ön viszont nem igényelheti vissza (mivel Ön sem számít fel ÁFÁ-t az értékesítéseire), tehát beszerzési költségeit növelik.
Arra nincs semmiféle szabály, hogy az árrését a bruttó vagy a nettó beszerzési árra kell felszámítania. Nyilván a fenti esetben ahhoz, hogy Ön haszonnal tudja eladni (továbbadni) a termékeit, célszerű a bruttó árra rászámítania az árrését. Ebben az esetben viszont van rá esélye, hogy a termékei ára túl magas lesz, így könnyen versenyhátrányba kerülhet, hacsak nem valami különlegességet forgalmaz.
A kérdésében nem mondja ki, de feltételezem, hogy kereskedelmi tevékenységet fog folytatni. A fentiekben leírtak miatt, az alanyi ÁFA mentességet általában nem szerencsés választani a kereskedelmi tevékenységhez.

Remélem választ adtam a kérdésére
Üdvözlettel
Szikora Márk

3 pont pont pont

Mindenképpen keressen fel egy könyvelőt, hogy az Önnek a legmegfelelőbb változatot valaszthassa

-2 pont pont pont
  • -1  
    2019.11.24. Adri

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ