Családi gazdálkodó

Tisztelt cím! Kritérium a családi gazdaság vezetőjére (többek között) - élethivatásszerűen mezőgazdasági, illetve mezőgazdasági és kiegészítő tevékenységet kell folytatnia - A családi gazdaság működése során folyamatosan legalább egy családtag teljes – 8 órás foglalkoztatotti jogviszony – foglalkoztatásának kell megvalósulnia. Ez a személy lehet a vezető vagy bármely tag is. Ezen túlmenően figyelemmel kell lenni arra, hogy a családi gazdaság vezetőjének élethivatásszerűen mezőgazdasági tevékenységgel kell foglalkoznia, azaz a jövedelmének több, mint az 50%-a kell, hogy a családi gazdaság tevékenységéből származzon. Kérdésem családi gazdaság vezetője aki főállású őstermelő és fizeti a járulékokat, 8 órás foglalkoztatott jogviszonynak számít-e, és kiegészítő tevékenységként növénytermesztési szolgáltatást végezhet-e, mely tevékenységekről számlát állít ki? A választ előre köszönöm. Tisztelettel Filep Attila.

0 pont pont pont

2 válasz

Kedves Attila!

Igen, a családi gazdaság vezetője főállású mezőgazdasági őstermelőként biztosított, azaz ez teljes állású jogviszonynak számít. Emellett folytathat vállalkozási tevékenységet, például másodállású egyéni vállalkozóként, de csak olyat, amit őstermelőként nem végez. A kiegészítő tevékenységek köre igen szűk, ide tartozik például a falusi turizmus, a saját maga által megtermelt termények elsődleges feldolgozása, a melléktermékek hasznosítása stb. Amennyiben növénytermesztési szolgáltatáson mezőgazdasági bérmunkát ért, az nem minősül kiegészítő tevékenységnek. Amennyiben a mezőgazdasági őstermelő egyéni vállalkozói tevékenységet is folytat, akkor a két tevékenység folytatása érdekében felmerült költségeket elkülönítve kell nyilvántartania.

Remélem, hogy segítségére tudtam lenni!

0 pont pont pont

Nagyon szépen köszönöm a választ sokat segített. Tisztelettel Filep Attila

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ