KATA + Kapcsolt vállalkozás

Szép napot!
Tanácsot szeretnék kérni! Van egy KIVÁ -s Kft, akinek egy kiskereskedelmi boltja van Budapest belvárosában. Pontosan fizetünk minden költségünket beleértve az adókat és a járulékokat is, a kft.-nek nincsen semmilyen tartozása. Amellett hogy jó forgalmunk van (persze ez nézőpont kérdése), amire kifizetünk mindent nem marad semmi. Megvizsgáltuk a konkurenciát és meglepetéssel tapasztalom, hogy ők KATA vagy KATA + kapcsolt BT. mellett Alanyi adómentességgel működnek. Nem tudom ez hogy lehet, mert bolti kiskereskedelmet folytatnak. Minden esetre ezzel kapcsolatban szeretném kérdezni, hogy a mi esetünkben is lehetséges lenne ezt meglépnünk? A tavalyi forgalmunk 21-22 M Ft volt

0 pont pont pont

5 válasz

Kedves Zoltán!
Szerintem ez a kérdés összetettebb, mint hogy itt 100%ra meg lehessen válaszolni. Alanyi adómentesség 21-22 m Ft-os bevételnél eleve nem választható, és kereskedelemben nem is valószínű, hogy jobban megéri, mivel alanyi mentesként nem tudja levonni a beszerzései áfáját. KATA is csak 12 m Ft-os árbevételig kedvezményes, továbbá függetlenül attól, hogy KATA-s, a járulékokat ugyanúgy meg kell fizetni az alkalmazottak után. Az pedig jogszabályellenes ha valaki több vállalkozással végzi ugyanazt a tevékenységet adóoptimalizálás miatt. Ahhoz, hogy vállalkozásának meg lehessen találni az optimális adózási formát, mindenképpen szükséges látni a számokat és a működést.

0 pont pont pont

Köszönöm a gyors választ!
A fő gondunk az hogy negyedévente kb. 500 e ÁFÁ -t fizetünk, Persze adott a kérdés, hogy akkor árat kellene emelnünk. hogy több legyen az árrés tömeg és maradjon belőle tartalék. A gond csak az hogy a körülöttünk levő konkurencia KATA -zik és áfa mentes. Már így is sokkal magasabb áron dolgozunk, mivel nekünk ÁFÁ -t kell fizetnünk, neki meg nem! A jelenlegi (27%) mellett azért ez már jelentős árkülönbséget eredményez! Erre nem tudok megoldást találni, ezért is kértem segítséget, hátha van valami!

Még egyszer köszönöm szépen!

0 pont pont pont

Kedves Zoltán!
Egy boltot nem üzemeltethet 2 cég szabályosan, csak akkor, ha megosztják az árukészletet, az egyik mondjuk csak élelmiszert, a másik meg csak egyéb árut forgalmaz. ekkor viszont 2 db pénztárgép is kell, az egyikbe csak az élelmiszert, a másikba meg a többit számolják. Az árunak is teljesen el kell különülnie az üzletben és a raktárban is. Ez elvileg járható módszer. Amennyiben a két vállalkozásnak nincs egymással gazdasági kapcsolata (nem számláznak egymásnak), akkor az nem kapcsolt vállalkozás.
Üdvözlettel: Filus Jánosné Eti

0 pont pont pont

Kedves kérdező!
Kft nem lehet kata-s, A kft-nek a legolcsóbb a KIVA adózás, mert a költségeket tudja érvényesíteni, de KIVA-t évközben a bérek után kell fizetni és bevallani előlegként. A módosító tételeket csak év végen kell bevallani és befizetni a különbséget.
Szívesen segítek ha felkeres.

0 pont pont pont

Kedves Zoltán!
Az áfát sajnos a kiva nem váltja ki. A kiva azoknak éri meg, ahol alacsony a pénztárforgalom, és apénztár, valamint alacsony bérköltséggel rendelkeznek.
Üdvözlettel: Filus Jánosné Eti

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ