Gyed és táppénz

Szeretnék segítséget kérni tb ügyben, ha tudna nekem segíteni. Egyéni vállalkozó vagyok 2011 óta. 2017.09.17-én született egy gyermekem, most járt le a gyedem. A vállalkozásomat nem szüneteltettem a könyvelőm javaslatára, hogyha szeretnénk még egy gyermeket, magasabb ellátást kapjak. De a vállalkozásomból jövedelmet nem vettem ki. 2019.09.01-től táppénzen vagyok, mert váradós vagyok, novemberre vagyok kiírva. A könyvelőm küldte be a táppénzes papírokat és jött egy végzés, hogy nyilatkozzak, hogy pontosan mikortól dolgozom. Ön szerint hogyan nyilatkozzak, mikortól dolgozom, hogy ne járjak rosszul, mert az ügyintéző nem volt segítőkész. Segítségét előre is nagyon köszönöm.

0 pont pont pont

3 válasz

Kedves Nóra

Mindenképpen szükséges lenne a könyvelőjével egyeztetni erről a kérdésről, mert sok olyan kérdés merül fel amire ugyan nagyon részletesen leírt mindent,de nem kaptam választ.
Ha Ön úgy nyilatkozik akkor egy esetleges vállalkozásban történt munkavégzéshez járulék fizetés is kapcsolódhat így ezt nagyon át kellene gondolni, beszélni. Tehát mindenképpen javaslom a könyvelőjével való egyeztetést más szakember ennyi információ alapján nem adhat Önnek felelősséggel választ. Ha esetleg azt érzi jelenlegi könyvelője nem tudd/ nem akar segíteni akkor érdemes más könyvelőt/ tanácsadót keresni és személyesen tanácsot kérni.

0 pont pont pont

Kedves Nóra!
Ha jól értem azt amit leírt, akkor 2011 óta egyéni vállalkozó.
Előtte volt-e valahol bejelentett munkaviszonya/munkaviszonyai, azok folytonosak voltak-e?
Ha igen, tehát nem volt megszakítás a munkaviszonyai és a vállalkozásának megkezdése közt, akkor azt a dátumot írja be, amelyik napon elkezdett dolgozni.
Ha nem, akkor egyeztetni kell a TB-vel, hogy a jogviszony szünetek megszakították-e az itt mérvadó jogviszony folytonosságot. Ebben a könyvelőjének tudni kell segíteni, akár úgy is, hogy ővele együtt mennek be a TB-hez ezt a kérdést tisztázni.

0 pont pont pont

Köszönöm a választ. Még esetleg annyi, hogy gyed alatt a vállalkozásban nem történt konkrét tevékenység végig nullás volt.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ