E-residency plussz KATA

Tiszteletem!

Szeretnék nemzetközi szinten freelancerként ténykedni programozói, és e-book értékesítési tevékenységi körökkel. Ennek megtámogatásara szándékomban áll létrehozni egy eszt kft.-t az e-residency-t kihasználva. A kérdésem, hogy emellett lehetek törvényesen KATA-s egyéni vállalkozó, aki beszámláz ennek az eszt cégnek?

Köszönöm a válaszukat!

0 pont pont pont

2 válasz

Kedves Marton!
Lehet egyidejűleg Kft-ben társas vállalkozó és egyéni vállalkozó. A kata feltételeinek meg kell felelni, hogy ne minősíthessék színlelt munkaszerződésnek.
Íme a bűvös 7 pont:
IX. Munkaviszonytól való elhatárolás
Amennyiben a kisadózó vállalkozással kötött szerződés, ügylet a tartalma szerint a kisadózó és harmadik személy közötti munkaviszonyt leplez, akkor az adózási és egyéb jogkövetkezményeket e törvénytől eltérően a munkaviszonyra irányadó rendelkezések szerint kell megállapítani.
Az adóhatóság ellenőrzési eljárás keretében - az ellenkező bizonyításáig - vélelmezheti, hogy a kisadózó és a kisadózó vállalkozással összefüggésben a 13. § szerinti adatszolgáltatásra köteles adózó között munkaviszony jött létre.
A vélelmet akkor kell megdőltnek tekinteni, ha az alábbi körülmények közül egynél több megvalósul:
• a kisadózó a tevékenységet nem kizárólag személyesen végezte vagy végezhette;
• a naptári évi bevételének legalább 50 százalékát nem adatszolgáltatásra köteles személytől (a továbbiakban: megrendelő) szerezte;
• a megrendelő nem adhatott utasítást a tevékenység végzésének módjára vonatkozóan;
• a tevékenység végzésének helye a kisadózó birtokában áll;
• a tevékenység végzéséhez szükséges eszközöket és anyagokat nem a megrendelő bocsátotta a kisadózó rendelkezésére;
• a tevékenység végzésének rendjét a kisadózó határozza meg;
• a kisadózó vállalkozás minden kisadózóként bejelentett tagja, illetve a kisadózó egyéni vállalkozó a naptári év egészében azért nem minősül főállású kisadózónak, mert heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszonyban áll vagy a kisadózó vállalkozáson kívül más vállalkozásban főállású társas vállalkozónak minősül (ideértve a más kisadózó vállalkozásban fennálló főállású kisadózói jogállást is) feltéve, hogy a kisadózó vállalkozás naptári évi bevételének legalább 50 százalékát olyan személytől szerezte, akivel/amellyel a kisadózó a naptári évben nem állt a fent említett jogviszonyok egyikében sem.
A megrendelőt és az azzal kapcsolt vállalkozási viszonyban álló személyeket egy személynek kell tekinteni (kapcsolt vállalkozás: a Tao. tv.46 4. § 23. pontja szerinti vállalkozás).
Egynél többnek kell megfelelni, tehát legalább kettőnek. Ebben az esetben dolgozhat kata-s egyéni vállalkozóként, egyébként csak egyéni vállalkozóként, ahol a minimum járulékokat meg kell fizetni.
Üdvözlettel: Filus Jánosné Eti

1 pont pont pont
  • +1  Koszonom szepen!
    2019.10.21. Marton

Kedves Kérdező !
Kiegészíteném az előttem szólót azzal, hogy ha egyszemélyes a kft, akkor nem lehet egyéni vállalkozása.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ