Bt. beltag és kültag adózása

Üdvözletem!

Jelenleg egy webáruházat mint egyéni vállalkozó üzemeltetek.
A közel jövőben szeretnék bt.-t alapítani.
Az lenne a kérdésem, hogy ha a bt. beltagjának van munkaviszonya (heti 40 órás közalkalmazott) akkor neki kell-e adóznia és mennyit. Ez esetben melyik adózási formát célszerű választani?
Illetve ha a kültag csak "csendestárs" és nem végez személyes közreműködést akkor utána is kell-e valamit fizetni vagy sem?

Tisztelettel,

0 pont pont pont

3 válasz

Kedves Botond!
Az első és legfontosabb, hogy egyéni vállalkozó nem lehet Bt. beltag, mert nem lehet két korlátlan felelőssége.
Ha a beltagnak van 36 órás jogviszonya, akkor ő lehet társas vállalkozói jogviszonyban, mert csak akkor kell utána járulékot fizetni, ha van vállalkozói kivétje, egyébként a jövedelmét kiveheti osztalékban is. A PTK. szerint a kültag "befektető", tehát nem kötelező részt vennie a munkában, így ha nem kap jövedelmet, nincs adófizetési kötelezettség sem.
Azt, hogy a Bt számára mi a legjobb adózási forma (társasági adó, kata, kiva) csak akkor lehet eldönteni, ha ismerjük a tevékenységből származó bevételt, költségeket, ráfordításokat.
Üdvözlettel: Filus Jánosné Eti

3 pont pont pont

Szerintem keressen fel egy könyvelőt a konkrétumok miatt, majd egy ügyvedet, ha eldöntötte mit szeretne.

0 pont pont pont

Kedves Botond!
Gondolom, hogy Ön is úgy gondolta, mint ahogy Sós Józsefné írja, hiszen céget alapítani csak ügyvéd segítségével lehet, a forma kiválasztásában pedig könyvelő tud segíteni, az ügyvédek még az áfa - nem áfa kérdésben sem kompetensek.
Üdvözlettel: Filus Jánosné Eti

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ