Társasági adózás megfelelő nekem?

Kedves Könyvelők.hu!

Új vállalkozást szeretnék indítani, egy betéti társaságot, másodállásban. Egy külföldi (US - https://gumroad.com) viszonteladón keresztül szeretném eladni az általam fejlesztett számítógépes szoftvereket. A viszonteladó megcsinálja a vevők felé a számlákat, hozzáadja a megfelelő ÁFA kulcs értékét az árhoz (EU tagállamonként ez ugye eltérő), elintézi az online fizetést a megfelelő bankkibocsátókkal és levonja a saját költségeit. A fennmaradó pénzt, dollárban kapom meg tőlük, hozzácsatolva a számlát erről a kifizetésről.
Az lenne a kérdésem hogy ha én nem szeretném ezt a pénzt kivenni, se osztalék, se kivéttel, hanem szereteném teljes egészében visszaforgatni, akkor a társasági adózás számomra megfelelő lenne (nem szeretnék se KATA-t se KIVA-t az első időszakban, mert nem szeretném kivenni a bevételt)? Úgy tudom ilyenkor csak a 9% nyereségi adót kell kifizetnem (meg persze a kamarai tagsági díjat és az iparűzési adót és egyéb költségeket, bankszámla és könyvelő)?
Illetve érdemes ÁFA körösnek lennem ilyen esetben vagy lehetek nem ÁFA körös?

Köszönöm a választ előre is.

0 pont pont pont

1 válasz

Tisztelt Bencsik András!
Az áfázással kapcsolatos viszonteladós részbe nem folynék bele. Több téves információt is tartalmaz. Az áfa törvény különös rendelkezéseit kell alkalmazni, amennyiben a szolgáltatás nem automatizált és a szolgáltatás igénybe vevője fizeti az adót a saját tagállamában. Eltérés van közösségi (Eu-s) és harmadik állabeli ügyletek esetén is. Ezzel a kérdéssel amúgy különben jobb ha nem könyvelőhöz, hanem adótanácsadóhoz fordul! Amúgy lehet áfamentes belföldi, amennyiben éves szinte a 12 millió forintot nem lépi át a nettó árbevétel, így viszont a beszerzések utáni áfát nem helyezheti levonásba. Belföldi mentes státusz mellett is lesz adófizetési kötelezettsége, valamint közösségi összesítőt is kell készíteni.
A másik lehetőség, hogy ha Önnek van munkaviszonya ami eléri a heti 36 órát és a Bt-nek tagja és ügyvezetője is egyben, ettől még kivázhat. Nulla lesz a fizetendő adó hiába kapott bevételt -feltéve ha nem vesz fel jövedelmet, mert a kiva alapja a társadalombiztosítási járulékalapot képező kifizetések + pénzforgalmi eredmény.
A TAO-s rendeszerben a TAO kulcsa 9 %, ami az adózás előtti eredmény (+-) korrekciós tételek= (adóalap) teheli.
Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ