Saját elszámolás

Van egy kft., 2 tevékenységi köre van, az egyik egy vegyi áru nagyker, a másik panzió üzemeltetése.
A vegyi áru nagykerből a tisztítószereket viszik a panzióba.
Az a kérdése az ügyvezetőnek, hogyan tudja elszámolni a panzióba elvitt árut költségként?

1 pont pont pont

2 válasz

Kedves Kolléga!

A vegyiáru nagyker tevékenység kapcsán:

A.) Amennyiben nincs évközi mennyiségi-értékbeni készletnyilvántartás (beszerzéskor azonnal költségként kerülnek elszámolásra a termékek) és az év végi leltárkor fellelt készletértkék kerül kiemelésre a költségek közül zárókészletként, nem értelmezhető a kérdés, hisz a költségelszámolás már év közben megtörtént.

B.) Évközi mennyiségi/értékbeni nyilvántartás esetén a saját felhasználás (vmilyen jegyzékkel, listával, készletcsökkenési bizonylattal dokumentálva) bekerülési értéken nem ELÁBÉ, hanem anyagköltség.

A vállalkozás számviteli politikájában, amennyiben ennek készítésére nem kötelezett, valamilyen belső szabályzatában kell kialakítani a készletelszámolás rendjét. Ez nem fölösleges adminisztráció, hanem a tisztánlátást segítő szükségszerűség.

Üdvözlettel, Kulcsár Erzsébet

1 pont pont pont

Kedves Anikó!
Ez könyveléstechnikai dolog, a könyvelőnek kell átvezetni áruról felhasznált anyaggá. Vagyis érthetően: amikor a vállalkozás vegyi árukat vesz, azt lekönyveljük árubeszerzésként, majd amit a panzió felhasznál azt a beszerzett áruról átkönyveljük fölhasznált anyagnak. Az áru az a vállalkozásnak ráfordítás, az anyag pedig költség. A hétköznapi nyelvben mindkettőre azt mondják, hogy "költség", de a szakmai nyelv megkülönbözteti a költséget és a ráfordítást, ami a lényeg, hogy mindkettő kiadás.
Üdvözlettel: Filus Jánosné Eti

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ