EV - KATA - Számlázás és a munkáltató esetleges járulékos költségei?

Sziasztok!

Példa számokkal fogok jönni, Nincs semmilyen kedvezményem, se gyerkőc se semmi, a normál számítás igaz rám.

A cégemnek mondjuk összes havi költsége: velem kapcsolatban 595.000 Ft, bruttó 500 000 Ft-ot keresek havonta. Megkapom az adózás után a 332.500 Ft nettót.

Elmennék vállalkozónak 50 vagy 75-ös katába + TB akkor maradna belőle 500 000 mínusz ezeknek a költsége.

Na a valódi kérdésem az lenne, hogy ilyenkor mennyibe kerülnék ténylegesen a cégemnek. Kiszámlázok 500 000 Ft-ot a hónapra, ők kifizetnek nekem kerek 500k-t és én leadózom a kötelezőt, vagy őket még terheli ezeken felül valamilyen költség?

Köszönettel,
Andris

0 pont pont pont

7 válasz

Kedves Andris!
Ha vállalkozóként adsz számlát, az a kifizetőnek pontosan annyiba kerül, amennyi a számla értéke, se többe, se kevesebbe. Tehát így ők jobban járnának, mint most. Én a helyedben vállalkozóként megkérném azt, amibe most kerülök nekik. A nyereség legyen az enyém, és ne az övék. Így is rengeteg adminisztrációs tehertől megmenekülnek (munkaidő nyilvántartás, szabadság, járulékbevallás).
Üdvözlettel: Filus Jánosné Eti

1 pont pont pont

Kedves Eti!

Ha jól értelek akkor pl. ez esetben a cégnek kiszámláznék 595 000 Ft-ot, nekik pontosan ennyibe kerülnék. Ebből nekem csak az 50 000 Ft, 7320 Ft TB + 5000 Ft éves kamarai tagság kiadásaim lenének havi illetve éves szinten.

Tehát havi nettó bevételem 537 680 Ft lenne ami után már semmilyen levonással nem kell számolnom?

Előre is nagyon köszönöm!

Üdvözlettel,
Andris

0 pont pont pont

Kedves Andris!

A KATA fizetése magában foglalja a Tb-t is, tehát nem kell fizetni a “7320”-at ( 7500 Ft már), plusz év végén kell fizetni az iparűzési adót a nyereség után( max 2%)

1 pont pont pont

Kedves Andris!

A Kata éves bevallásban adatot kell szolgáltatni az éves összesítésben 1 000 000 Ft-ot meghaladóan számlázott partnerekről.Esetedben a "munkáltatóddal" kapcsolatban biztosan lesz ilyen kötelezettséged. A Nav vizsgálatot kezdeményezhet egy esetleges bújtatott munkaviszony gyanújában. A NAV honlapján elérhető információs füzetben tájékozódhatsz a 7 pontból álló körülménylistáról, melyből egynél több megvalósulása esetén lehetsz nyugodt, vagyis nem minősíti az adóhatóság bújtatott munkaszerződésnek

1 pont pont pont

Köszönöm az információkat és a jelzést a bújtatott munkaszerződésről, többen jelezték már, hogy jó tisztában lenni azzal a 7 ponttal. :)

Üdvözlettel,
Andris!

0 pont pont pont

Kedves Andris!
Íme a bűvös 7 pont:
IX. Munkaviszonytól való elhatárolás
Amennyiben a kisadózó vállalkozással kötött szerződés, ügylet a tartalma szerint a kisadózó és harmadik személy közötti munkaviszonyt leplez, akkor az adózási és egyéb jogkövetkezményeket e törvénytől eltérően a munkaviszonyra irányadó rendelkezések szerint kell megállapítani.
Az adóhatóság ellenőrzési eljárás keretében - az ellenkező bizonyításáig - vélelmezheti, hogy a kisadózó és a kisadózó vállalkozással összefüggésben a 13. § szerinti adatszolgáltatásra köteles adózó között munkaviszony jött létre.
A vélelmet akkor kell megdőltnek tekinteni, ha az alábbi körülmények közül egynél több megvalósul:
• a kisadózó a tevékenységet nem kizárólag személyesen végezte vagy végezhette;
• a naptári évi bevételének legalább 50 százalékát nem adatszolgáltatásra köteles személytől (a továbbiakban: megrendelő) szerezte;
• a megrendelő nem adhatott utasítást a tevékenység végzésének módjára vonatkozóan;
• a tevékenység végzésének helye a kisadózó birtokában áll;
• a tevékenység végzéséhez szükséges eszközöket és anyagokat nem a megrendelő bocsátotta a kisadózó rendelkezésére;
• a tevékenység végzésének rendjét a kisadózó határozza meg;
• a kisadózó vállalkozás minden kisadózóként bejelentett tagja, illetve a kisadózó egyéni vállalkozó a naptári év egészében azért nem minősül főállású kisadózónak, mert heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszonyban áll vagy a kisadózó vállalkozáson kívül más vállalkozásban főállású társas vállalkozónak minősül (ideértve a más kisadózó vállalkozásban fennálló főállású kisadózói jogállást is) feltéve, hogy a kisadózó vállalkozás naptári évi bevételének legalább 50 százalékát olyan személytől szerezte, akivel/amellyel a kisadózó a naptári évben nem állt a fent említett jogviszonyok egyikében sem.
A megrendelőt és az azzal kapcsolt vállalkozási viszonyban álló személyeket egy személynek kell tekinteni (kapcsolt vállalkozás: a Tao. tv.46 4. § 23. pontja szerinti vállalkozás).
Egynél többnek kell megfelelni, tehát legalább kettőnek. A legalapvetőbb, ha az ember a saját otthonában dolgozik saját eszközeivel. Aztán lehet még esetleg családtagot igénybe venni néhány napra alkalmi munkavállalónak, így a három együtt már tuti biztos kiállja a NAV vizsgálatát. Vannak még egyéb trükkök is, de azt nem írom le.
A kata természetesen a TB-t is magában foglalja,az iparűzési adót meg a bevételtől függően lehet választani, hogy kata adóalap szerint, vagy egyszerűsített módon határozod meg 8 millió forintig. A havi 500.000 Ft feletti jövedelmet tekintve a kata szerinti 2,5 millió adólap szerinti évi 2-szeri 25.000 Ft éri meg.
További kérdés esetén az elérhetőséget megtalálod a nevemre kattintva.
Üdvözlettel: Filusné Eti

1 pont pont pont

Nagyon köszönöm, hamarosan keresni fogom! :)

Köszönettel,
Andris

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ