Adószámos magánszemély adózása

Tisztelt Könyvelők.hu!
Szeretnék tájékozódni egy kérdésben, amely elsősorban a szellemi tevékenység adózása témakörét érinti. Jelenleg doktori hallgatói jogviszonyom van, de emellett hamarosan számlaképessé kellene válnom egy kiadói szerződés miatt. (A kiadó számla ellenében szeretne fizetni a kéziratért.) Szeretném megkérdezni, jól tudom-e, hogy adószámos magánszemélyként a nettó bevétel 90%-ának 15%-át kellene befizetnem vagy ezen felül lenne más költség is? Van erre vonatkozóan valamilyen összeghatár?
Előre is nagyon köszönöm a választ!

0 pont pont pont

3 válasz

Kedves Emese!
Nincs értékhatár, választhat tételes költségelszámolást is, ha a költségei nagyobbak 15%-nál, de ha több ilyen típusú jövedelme van, akkor mindegyikre ugyanazt a költségelszámolást kell alkalmaznia. Önnek nincs más fizetni valója, viszont a kiadót tájékoztatnia kell, hogy Ön adószámos magánszemély, mert így a kiadónak kell megfizetnie a 17,5%-os szocho-t.
Üdvözlettel: Filus Jánosné

2 pont pont pont

Kedves Filus Jánosné,
köszönöm szépen a válaszát, sokat segített! Megkérdezhetem, hogy más esetben (pl. ha előadás tartásáról vagy könyvbemutató alkalmával értékesített könyvről kellene számlát adnom) kinek kell fizetnie ezt a 17,5%-ot?
Köszönettel: Gyimesi Emese

1 pont pont pont

Kedves Emese!
Ha az előadást egy adószámmal rendelkező cég vagy magánszemély fizeti Önnek, akkor ő fizeti a szochot, ha Ön erre belépő díjat szed, akkor saját magának kell befizetnie a bevétel után. Mindig az a kérdés, hogy ki a megbízó. Ha nincs, akkor Önnek kell megfizetnie. Ugyanez vonatkozik a saját könyve értékesítésére is.
Üdvözlettel: Filus Jánosné

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ