Hálapénz utáni adózás

Tisztelt Könyvelők!

Érdeklődnék, orvosként hálapénz után milyen módon lehetséges adóznom. Az intereneten keresve találtam leírásokat, azonban ezek egy része elavult, másik része pedig nem kellően tisztázott. Egy leírás szerint például az összeg 78%-a után fizetendő 16% SZJA és 27% EHO, azonban ez több szempontból is elavultnak tekinthető.

Jól gondolom-e továbbá, hogy KATA-s vállalkozóként nem könyvelhetem el ezeket a bevételeket az adó optimalizásának céljából (amennyiben munkaviszony keretében dolgozom és ezáltal jutok hálapénzhez)? Amennyiben KATA-s egyéni vállalkozóként vállalok alkalmi munkát orvosként és hálapénzt kapok, abban az esetben KATA-s bevételként számolhatom el?

Válaszaikat megköszönve,
Dávid.

0 pont pont pont

7 válasz

Kedves Dávid!
Amit számla nélkül kap, azt mint magánember kapja, tehát kata-s bevételként csak azt számolhatja el, amiről számlát ad. A hálapénz egyéb jogcímen kapott jövedelem (szja bevallás 15. sora), mely után Ön köteles június 30-áig 19,5 % szochot, július 1 után 17,5 % szochot fizetni 2019-ben. Ezt a bevétellel szemben költségként számolhatja el.
Üdvözlettel: Filus Jánosné

1 pont pont pont

Köszönöm a választ! Ezek alapján a bevétel 85%-a (szocho költségként elszámolása) után fizetendő SZJA és szocho is július 1 után?

0 pont pont pont

Kedves Dávid!
Június 30-ig 84%, július 1-től 85%.
Üdvözlettel: Filus Jánosné

1 pont pont pont

Jól értem tehát, hogy a szochonak és az SZJA-nak is a 85% az alapja, egyik sem a teljes összegől fizetendő? Más adó ezen kívül nem merül fel? Köszönöm a válaszát!

0 pont pont pont

Kedves Dávid!
Kérem keressen privátban! Egészségügyi területen jómagam specialista vagyok. Számtalan más lehetőség is van.
Üdvözlettel:
Mart László
www.martdentkonyvelo.oldalunk.hu

0 pont pont pont

Köszönöm, azonban egyelőre még csak érdeklődök, rövid időn belül aktuális lesz a dolog, ezért szeretnék tisztában lenni adózási kötelezettségeimmel.

0 pont pont pont

Kedves Dávid!
A szocho az a teljes bevétel után fizetendő, az szja a bevétel 85%-a után, mivel a szocho költségnek minősül.
Üdvözlettel: Filus Jánosné

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ