Minimális bevételű bt. optimális adózása

Adott egy 2019. februári alapítású KATA-s bt., ami nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket. Egy heti 1-2 órányi munkát igénylő szolgáltatási szerződéshez kapcsolódóan van havi 60-80e Ft bevétele és 10-20e Ft kiadása. A bt.-t megszüntetni egyelőre nem szeretném, hátha később még beindul, de csökkenthető addig valamilyen formában az adókötelezettség?
Beltag: nincs más jövedelemszerző tevékenység, a kültag nem vesz részt a munkában, az alapító okirat jelenlegi formája szerint: "A vezető tisztségviselő a társaság ügyvezetését megbízási jogviszonyban látja el. A beltag ezen feladatai ellátásáért díjazásban nem részesül."
Köszönöm a tippeket.

1 pont pont pont
  • +1  Köszönöm szépen!
    2019.09.17. András

1 válasz

Kedves András!
A leírtak alapján feltételezem, hogy a beltag van kata-sként bejelentve. Mivel a beltagnak nincs máshol főállású munkaviszonya, ő főállású társas vállalkozónak minősül. Tehát, ha kilép a kata-ból, akkor a beltag után a minimálbér után 1,5-szeres, illetve 1,25-szörös járulékfizetési kötelezettség lép fel, ennél sokkal kevesebb az 50.000 Ft kata.
Kata-ból való kilépés esetén a beltagnak az ügyvezetést és a munkát (egy szerződésen belül) részmunkaidős munkaviszonyban kellene ellátnia, így a fizetési kötelezettsége csak a munkabérnek megfelelően keletkezne.
Amennyiben kilép a kata-ból ( bármikor megteheti a következő hónaptól önkéntesen), akkor 2 évig nem választhatja újra.
Üdvözlettel: Filus Jánosné

2 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ