Adószámos magánszemély külföldi számlázása

Tisztelt Könyvelők!

Egyetlen projekt miatt tervezem, hogy adószámos magánszemély legyek (áfamentes). Van bejelentett 40 órás főállásom, tehát mellékállásként (éves bruttó bér kb 3.3M). Egy külföldi, de közösségen belüli cég felé kellene számlaképesnek lennem, informatikai szolgáltatást nyújtanék neki (nem programozás, hanem egyfajta tanácsadás). Mivel még semmi sem biztos, ezért nem szeretnék KATA-s vállalkozó lenni, hogy ne kelljen fix költséget fizetni. Az első hónapokban, amíg nem látom, hogy jól működik inkább fizetek arányos, esetleg több adót, ha úgy van. A várható bevétel havonta 60-150eFt lenne.
Pontosan milyen adókat kellene ezután fizetnem? 15% SZJA biztos, ezt a 10% költségátalány esetény a bevétel 90%-a után. SZOCHO-t és járulékokat kell-e fizetnem, ha van főállásom? HIPA-ra be kell-e jelentkeznem, ha a településemen a szokásos 2% a HIPA mértéke? Kamarai tagság szükséges-e? Egyéb adók? A NAV online számlázóját használhatnám a számla kiállítására?
Ha nem költségátalány szerint adóznék, akkor elszámolható lenne-e például a számítógép-alkatrész (évi 200eFt alatti összegben), illetve számítógéphez (is) szükséges bútorok, pl asztal-szék? Internet-költség? Mobiltelefon és havidíja, ha a munkavégzéshez a telefon és internet szükséges, de nem kell hívást indítani? A jövedelem (bevétel-kiadás) számítását havonta, negyedévek végén, vagy év végén kell elvégezni?
Mi a helyzet abban az esetben, ha munkahelyet váltok, és például pénteki nappal szűnik meg a munkaviszonyom (közös megegyezéses felmondással), és hétfőn kezdődik az új?
Még egy kérdés: a bevétel ebben az esetben mikor keletkezik? A teljesítéskor, számla kiállításakor, vagy a számla kifizetésekor?

Köszönettel: Attila

0 pont pont pont

4 válasz

Kedves Kérdező!

Mindenképpen ki kell váltania az adószámot. Valóban jól tudja a ktg-elszámolásokat, így lehetséges azokat elszámolni! Bevétel a számla kiállításakor keletkezik.

Üdvözlettel

V.András

1 pont pont pont

Kedves Attila!
Ha adószámos magánszemélyként kér adószámot nem rendszeres tevékenységre, akkor nincs havi fizetési kötelezettsége. Vállalkozóként sincs, ha van 36 órát meghaladó munkaviszonya, csak akkor ha ha jövedelmet vesz ki, de mellék állású vállalkozóként akár nyereségként is kiveheti, így nincs tb, nyugdíj fizetés.
Tételes költségelszámolása mind adószámos magánszemélyként, mind egyéni vállalkozóként lehet. Adószámos magánszemély nem lehet kata-s.
Adószámos magánszemélyként nincs iparűzési adó, sem kamarai hozzájárulás. Mindkét vállalkozási forma pénzforgalmi szemléletű, tehát a pénz koppanásakor keletkezik bevétel, kivéve az áfásoknál kell befizetni hamarabb az áfát, de bevétel az csak akkor lesz, ha megkapja a pénzt.
Üdvözlettel: Filus Jánosné

0 pont pont pont

Kedves Attila, pont egy ilyen kérdessel olvasgatom ma ezt az oldalt. (Külföldi call center) A válaszokból sokminden nem derül ki. Ön milyen formában végezte, végzi végülis ezt a tevékenységet?
Köszönöm, Ildikó

0 pont pont pont

Kedves Ildikó!
Pont ugyanilyen tevékenység miatt kerültem erre az oldalra. Végül hogyan, milyen formában sikerült a call centeri tevékenységet megoldania külföldi munkáltató felé való számlázassal?
Köszönöm,
Krisztina

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ