Alanyi mentésként USA szolgáltatás vétel-eljárás alanyi mentésként

Sziasztok! 200 dollár értékben vettem alanyi mentes vállalkozóként egy "informatikai terméket" ami megfoghatatlan, képzeljük el egy weboldal katalógusként. (programozással, weboldalkészítéssel foglalkozom). Egyeztettem a könyvelőmmel ezügyben. Viszont azt mondta, ő nem biztos abban, hogy ez áfa körbe vonatkozna (utánanéz jelenleg mélyebben a szabályoknak).

- alanyi mentes e.v. vagyok, helyhez nem kötött szolgáltatást nyújtok (weboldalkészítés, programozás)
- így a könyvelőm érvelése alapján a fent megnevezett szolgáltatás igénybevételekor (mely a költségem lenne, helyhez nem kötöttség révén) belföldi áfa alanyként járhatok el, ami az esetemben az alanyi mentesség és se bevallás, se áfa nem kell. (Ez első nekirugaszkodásra az értelmezése bizonyos törvénycikk alapján.)

Elég speciális helyzetnek tűnik az esetem és fogalmam sincs létezhet-e ilyen, amire a könyvelőm gondol, vagy melyik paragrafus alapján értelmezheti így.

Köszönöm előre is, ha segítesz! További szép napot kívánok! :-)

0 pont pont pont

1 válasz

Kedves Tibor!

Ha alanyi adómentesként harmadik országból terméket vásárolsz, akkor belföldön adófizetési kötelezettséged keletkezik import beszerzés jogcímén. Az adót a vámhatóság veti ki. A kivetett adót az áfabevallásban nem lehet visszaigényelni, így adóbevallás benyújtására sem leszel kötelezett.
Ha alanyi mentesként harmadik országból importszolgáltatást veszel igénybe, (főszabály szerint) amennyiben a megrendelő adóalany, az ügylet teljesítési helye a megrendelő letelepedésének országa lesz, tehát ez esetben Magyarország. Alanyi adómentesként, az import szolgáltatás után kötelezően be kell fizetned az áfát, levonási jogosultságod viszont nincs.

Üdv.: Haász Tímea

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ